Kraj uzgoju životinja zbog krzna u Nizozemskoj

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.11.2015.

247

Ilustracija w Foto: Prijatelji životinja

Ilustracija w Foto: Prijatelji životinja

Nizozemski prijatelji životinja slave: Vrhovni sud presudio da je interes javnosti važniji od ekonomskog interesa uzgajivača

Nizozemski vrhovni sud objavio je konačnu odluku na žalbu Vlade protiv nizozemskih uzgajivača kanadskih kuna i donio povijesnu presudu u korist šest milijuna kanadskih kuna u Nizozemskoj! Sud je zaključio da je javni interes važniji od ekonomskog interesa uzgajivača kuna. Naime, istraživanje koje je ranije ove godine provelo nizozemsko Ministarstvo poljoprivrede pokazalo je da samo 7 % Nizozemaca odobrava uzgoj i ubijanje životinja radi krzna.
Nizozemska je četvrti najveći svjetski uzgajivač kuna i godišnje ih se tamo ubije oko šest milijuna. 2012. godine nizozemski Senat glasao je za zabranu uzgoja kuna iz etičkih razloga, a zabrana je stupila na snagu u siječnju 2013. godine. No, 2014. godine, zbog žalbi uzgajivača krzna, nizozemski sud srušio je zabranu uzgoja kuna navodeći da kompenzacija ponuđena uzgajivačima nije dovoljna. Nizozemsko Ministarstvo gospodarstva žalilo se na odluku suda, a konačna presuda znači da će uzgoj kuna ipak doći svome kraju 2024. godine, kada sve farme moraju biti zatvorene. Ova presuda također znači da su sva postojeća proširenja farmi, izvedena tijekom posljednje godine, sada postala ilegalna.
Ova pobjeda rezultat je dugotrajnih i intenzivnih kampanja nizozemske organizacije Bont voor Dieren i međunarodne koalicije Fur Free Alliance, čija je članica i udruga Prijatelji životinja. Organizacije za zaštitu životinja ustrajne su u razotkrivanju uvjeta života kuna na farmama. No, za završetak uzgoja i ubijanja životinja radi krzna u Nizozemskoj zauzeli su se i nadležna ministarstva i državne vlasti, što ovu veliku pobjedu za prava životinja čini još značajnijom.

Nizozemska je uzgoj lisica radi krzna zabranila 1995. godine. Uzgoj činčila radi krzna zabranjen je u Nizozemskoj 1997. godine, također zbog nemogućnosti postizanja adekvatnih uvjeta za dobrobit životinja na farmama, a obje zabrane stupile su na snagu 2008. godine. Sve više zemalja ide u smjeru potpune zabrane uzgoja životinja za krzno, a mnoge su već donijele tu hvalevrijednu zabranu.

VIŠE O TEMAMAPrijatelji životinjakrznoFur Free AllianceBont voor Dierenindustrija krzna
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se