Kako urediti dnevnu sobu u samo 5 koraka

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 15.09.2020.

0

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Pogledajte kako je ovaj novouseljeni par upotrijebio inspiraciju, boju i malo znoja da transformira svijetle i prazne zidove u dnevnu sobu za kojom su ludi

Ah, užitak useljavanja u novi dom. Koliko mogućnosti! Pogledajte kako je ovaj novouseljeni par upotrijebio inspiraciju, boju i malo znoja da transformira svijetle i prazne zidove u dnevnu sobu za kojom su ludi. Najbolje od svega: to je bilo lakše nego što mislite. Ako ste se uselili u novi dom – ili jednostavno želite imati takav osjećaj – možete učiniti isto. Ovako ćete to napraviti, korak po korak, uz savjete i upute iz Ikee.

1. Snaga sloja boje

Dodajte odgovarajuću boju i dobit ćete sobu koju prije niste imali. Jednostavno ali dramatično. No, za koju se boju odlučiti? Dobra je ideja razmisliti o ugođaju koji u sobi želite postići. Dodatne stvari o kojima vrijedi razmisliti: Koje komade namještaja već posjedujete, a da ih možete iskoristiti? Kako dnevna svjetlost ulazi u prostoriju (i njome se kreće tijekom dana)? Neka vas ti faktori vode prema odabiru boja. Ovaj je par želio ugodan efekt zemljanih boja. U kombinaciji s namještajem i dodacima tamnih tonova te prirodnim vlaknima ova topla, smeđa nijansa (s bogatim efektom jelenje kože) njihov je odabir.

2. Usmjerite svjetlost

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Svjetlost je ključan element svake sobe – naročito u obliku koji ne možete isključiti i uključiti. Ove prozirne zavjese omogućuju vam da kontrolirate pogled te služe kao prekrasan filtar za sunčevu svjetlost s puno stila.

3. Planirajte svoje kretanje

Foto: Ikea

Foto: Ikea

U prostoru gdje je najvažnije opuštanje i vrijeme provedeno s obitelji teško je zaboraviti vrijednost dobre sofe. Ako će biti u središtu pozornosti – zašto ne bi bila i u središtu sobe? Uz najvažniji element na njegovu mjestu, vrijeme je za drugi važan dio sobe: tepihe! Pokušajte ih ne postavljati samo ispod sofe već ih uskladiti u skladu s time kako će se ljudi kretati sobom (ali i s mjestima na kojima ćeš tijekom hladnih jutra stajati bosim nogama). Prirodni materijali poput jute dodatni su bonus – osim činjenice da su održiv i mudar odabir – svjetlost na njih pada na promjenjive, uvijek upadljive načine.

4. Svjetlost, tekstili, biljke

Ikea

Ikea

Sada je vrijeme za detalje. Stvari koje neće nužno privući pozornost, no poslužit će kao poveznica cjelokupnog stila. Upotrijebite ukrasne jastuke koji odražavaju shemu boja u sobi. Lampa za čitanje dodaje funkcionalnost, dok njezina boja i uski dizajn djeluju kao neupadljivi dodaci. Kako bi naglasilo temu povezanosti s prirodom, ovaj se par odlučio dodati i visoku biljku.

5. Napravite mjesta za sve

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Vrijeme je da u sobu smjestite sve i svakoga – rješenja za sjedenje osoba i rješenja za odlaganje stvari. Ovi elementi imaju velik kapacitet, no diskretno se stapaju sa zidom. S druge strane, stolice i pomoćni stolovi pomažu pri oblikovanju ugodnih arhipelaga u svim dijelovima sobe. Upotrebom uskog namještaja tankih nogu drveni će pod ostati vidljiv, a svjetlost će ga dodatno naglasiti. Čak i uz nekoliko komada namještaja prirodna prozračnost prostorije ostaje netaknuta.


VIŠE O TEMAMAnamještajuređenje domaIkeauređenje stanadnevne sobe
Povezano