Kako smanjiti temperaturu zraka u stanu bez klime

Piše: Z.P., Zagreb
Objavljeno 18.07.2022.

0

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Naši savjeti pomoći će vam da olakšate boravak u svom životnom prostoru ako nemate ili ne volite koristiti klima uređaj

Ljeto je na vrhuncu, a ponovno nam, nažalost, slijedi toplotni udar. Bilo da nemate klimu, ne volite ili ne smatrate da ju je dobro koristiti, evo kako se rashladiti:

1. Led

Ako imate ventilator, vrućine se brzo možete riješiti tako da ispred njega stavite dvije plastične boce smrznute vode. Usmjerite ventilator prema njima i nakon 5-10 minuta soba će postati mnogo hladnija. U nedostatku ventilatora, postavite nekoliko otvorenih posuda sa ledom po sobi. To će pomoći smanjiti temperaturu zraka za nekoliko stupnjeva - iako ne tako brzo kao u prvom slučaju.

2. Hladna voda i raspršivač

Ova metoda ima kratkotrajan učinak, ali može donijeti osjećaj olakšanja kada ljetne temperature postanu previsoke. Napunite bocu s raspršivačem vrlo hladnom vodom i povremeno prskajte prostoriju koju želite rashladiti. Sličan učinak može se postići korištenjem ovlaživača zraka. No pažljivo, nemojte pretjerivati kako kasnije ne biste imali posla s plijesni!

3. Zavjese

Debele zavjese koje blokiraju svjetlost pomoći će zaštitit sobu od izravne sunčeve svjetlosti i spriječiti pregrijavanje prostorije. A ako se još i namoče hladnom vodom, dat će osjećaj svježine i hladnoće u zagušljivoj prostoriji.

4. Mokre tkanine i tekstil

Zamrznite posteljinu ili ručnike u hladnjaku i objesite ih po stanu ili stavite na prozor. Stan ćete moći održavati hladnim cijeli dan, mijenjajući “zagrijane” tkanine onim hladnim.

5. Mokro čišćenje

U vrućoj sezoni provodite mokro čišćenje što je češće moguće. Obrišite podove, prozorske daske, vrata - vidjet ćete, postat će vam puno lakše disati.

6. Aromaterapija

Pokušajte svoje tijelo prevariti eteričnim uljima koja vam daju osjećaj hladnoće i svježine. Posude s vodom rasporedite po prostoriji i u njih kapnite 2-3 kapi ulja paprene metvice, lavande, jasmina ili cvijeta naranče.

7. Elektronika

Elektronski uređaji jako zagrijavaju zrak u prostoriji! U vrućim ljetnim mjesecima pokušajte isključiti nepotrebnu opremu iz struje - temperatura u stanu će postati mnogo ugodnija.

8. Žarulje

Zamijenite klasične žarulje štednim. Žarulje sa žarnom niti se jako zagrijavaju, dajući 95% svoje topline, što znači da za sat vremena rada žarulja od 100 W može podići temperaturu zraka u maloj prostoriji za više od 1 stupnja.

9 Propuh

Ustajali vrući zrak u stanu s propuhom rastjerajte otvaranjem što više prozora.To je posebno dobro raditi navečer kad temperatura padne. A ako stavite dva ventilatora u prostoriju, usmjerivši ih jedan prema drugome, temperatura zraka u prostoriji će pasti za nekoliko stupnjeva u nekoliko sekundi.VIŠE O TEMAMAklimaklima uređajikako se rashladiti
Povezano