Kako je Laibach poentirao u adventskom Zagrebu

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 02.01.2018.

1

Laibach | Foto: Miro Majcen

Laibach | Foto: Miro Majcen

Prvo je Josipa Lisac s dva nastupa pokorila Lisinski, a zatim je uslijedio neviđeni kaos – Kiril Đajkovski odrađuje Boogaloo i kao šlag na torti Laibach dolazi u Tvornici kulture

S bivšom državom Jugoslavijom ne veže me apsolutno ništa osim činjenice da sam u istoj rođen, no dok sam naučio hodati ista se nesrećom (srećom?) već raspala. S druge strane poveća količina izjava onih koji istu glorificiraju, a u osobnoj iskaznici im kao godina rođenja stoji brojka veća od 1990., kod mene često zna izazvati užurbani odlazak na WC koji je nerijetko popraćen obilatom nuždom. Neke stvari ipak treba staviti u kontekst i reći da ovi prostori svakako obiluju talentiranim glazbenicima kojih se može pobrojiti na prste dvije do tri ruke, ali oni bez daljnjeg svojom kvalitetom nadoknađuju njihov kvantitativni manjak.
Početak prosinca je za zagrebački noćni život bio zaista plodonosan, a to se nastavilo i kroz ostatak mjeseca. Dva tjedna pred Božić u široj okolici Zagreba okupila se elita glazbenika iz bivše Jugoslavije u kojoj su bile pokrivene gotovo sve zemlje izuzev Bosne i Hercegovine čiji su predstavnici u Hrvatskoj nastupali nešto ranije – u studenom u Areni Zagreb (Dubioza Kolektiv). Prvo je Josipa Lisac s dva nastupa pokorila Lisinski, a zatim je uslijedio neviđeni kaos – Kiril Đajkovski odrađuje Boogaloo i kao šlag na torti Laibach dolazi u Tvornici kulture.

Also sprach Zarathustra

Krema "regije" rasturila je hrvatsku metropolu kao beba zvečku, međutim kako čovjek ne može biti na tri mjesta u isto vrijeme oklada je pala na Laibach i njihov drugi zagrebački nastup ove godine (pri čemu se prvi održao još u svibnju). Dok se proljetno gostovanje u Lisinskom sastojalo od unikatnog doživljaja u kojem je sudjelovao i simfonijski orkestar RTV Slovenije, Laibach su godinu zaključili predstavljanjem materijala s novog albuma “Also sprach Zarathustra”. Prva polovica koncerta u Lisinskom bila je posvećena simfonijskom programu “Naše pjesme, vaši snovi”, baš kao i novoj “Zarathustri” u Tvornici, dok je drugi dio u oba slučaja bio rezerviran za aktualni best of presjek iz opusa ovih Slovenaca. Konceptualno slični nastupi nisu mogli biti različitiji – sjedeća publika u Lisinskom pratila je hologramske projekcije uz miks lagane elektronike i velebne simfonijske pratnje što je pak predstavljalo suštu suprotnost dubokim basevim koji su razorili Tvornicu kulture u zimskom izdanju. Oba showa odrađena su besprijekorno, ali ako znate barem nešto o Laibachu to je da redovito stvaraju partijanerski mračnjački zvuk koji vas navodi na gibanje. U tom pogledu drugi koncert je bio onaj pravi, posebice uz dodavanje zanimljivih stage rekvizita poput mahanje mačetama i tome slično. Uglavnom: 9,5/10.

Josipa Lisac i Kiril Đajkovski

Na Josipu Lisac ne treba trošiti previše riječi budući da se radi o vanserijskoj umjetnici koja predstavlja ono najbolje od Hrvatske. Za party uvijek nastrojen Kiril Đajkovski je nešto slično kao Josipa Lisac, ali u rodnoj mu Makedoniji – rado viđen gost zagrebačkih klubova uvijek je korak ispred u odnosu na močvarni Balkan i to uspješno ostvaruje već godinama.

VIŠE O TEMAMALaibachJosipa LisacKiril Đajkovskikoncerti u Zagrebu
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se