Jura Stublić & Film u Tvornici slave 30 godina albuma "Sunce sja"

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 17.10.2017.

1

Jura Stublić

Jura Stublić

Jura Stublić i njegova grupa Film obilježit će 30. obljetnicu albuma 'Sunce sja' koncertom u Tvornici kulture 27. listopada

U 80-ima, tom izrazito utjecajnom desetljeću u glazbi, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova naše regije. Već prije objave debija stekli su reputaciju klupske atrakcije, a od izlaska prvog singla «Zajedno/Kad si mlad» 1981. u sljedećih osam godina realizirali su šest studijskih i jedan live album.
Kronološki peto studijsko izdanje, «Sunce sja», objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom «J. M. Soundu». Bio je to prvi album potpisan kao «Jura Stublić i Film», ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti na snimanju pridružili su im se Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.


Autorstvo kompletne glazbe i tekstova potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić – Trooly. Bend je fotkao Mario Krištofić, a cover albuma izradio naš ugledni i nagrađivani strip crtač i grafičar Igor Kordej.

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek djela poput «Sjećam se prvog poljupca», «Srce na cesti», «Valovi (68 – 77 – 87.)» i «Dom», a oni zagriženiji fanovi isticali su i «Ivanu» i «Glas srca» kao vrhunce albuma. «Sunce sja» sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika, «Signali u noći», ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči «Zemlja sreće», koja je došla dvije godine kasnije.

Jura Stublić i njegov Film bez ikakve sumnje su tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora. Od nastupnog albuma «Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi» preko «Zona sumraka», «Sva čuda svijeta», «Signali u noći» i «Zemlja sreće», uz dodatak maestralnog livea iz Kulušića, u svega devet godina uspjeli su stvoriti repertoar koji će vjerojatno trajati zauvijek. Na tom slavnom popisu «Sunce sja», svjež i vitalan 30-godišnjak, oduvijek je zauzimao centralnu poziciju.

Uz naklon slavljeniku Jura Stublić i Film sve najbolje momente karijere iznijet će pred zagrebačku publiku u Tvornici kulture u petak, 27. listopada.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 80 kn.

VIŠE O TEMAMAkoncerti u ZagrebuJura StublićTvornica kulture
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se