Izložbe koje vas u bečkim muzejima čekaju u 2024.

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 16.01.2024.

0

Roy Lichtenstein, Zidna tapeta i interijer s plavim podom, 1992. © Albertina Wien

Roy Lichtenstein, Zidna tapeta i interijer s plavim podom, 1992. © Albertina Wien

Od Chagalla preko Rembrandta i Lichtensteina do deva, formule 1, pitanja politike identiteta i kulturnih identiteta – samo su neke od tema koje će biti prikazane na izložbama ove godine u Beču

U bečkom Židovskom muzeju već 30. siječnja posjetitelji mogu pogledati izložbu „Tko brine? Židovski odgovori na patnju i nevolje“. Izložba je otvorena do 1. rujna 2024., a prikazuje povijest njegovatelja, židovskih liječnika, primalja i majki. Izložba usto tematizira aktualna pitanja skrbi u ratnim vremenima te klimatskim katastrofama.

Retrospektiva Roya Lichtensteina i Marca Chagalla

U bečkom muzeju Albertina Modern 16. veljače otvara se izložba „Ljepota različitosti“ koja se kritički osvrće na pitanja politike identiteta koja okružuju klasu, rasu i spol. Izložba traje do 18. kolovoza. Također, u muzeju će se do 14. kolovoza odnosno 13. rujna moći pogledati i djela Alfreda Kubina i Erwina Wurma. Povodom 100. obljetnice rođenja američkog pop-art umjetnika u muzeju Albertina početkom se ožujka otvara izložba „Roy Lichtenstein: Izložba za stogodišnjicu“. Bit će postavljeno oko 90 slika, skulptura i grafika. Krajem rujna muzej osim toga prikazuje i veliku retrospektivu Marca Chagalla. Početak listopada posvećen je ekspresionističkom slikaru Egonu Schieleu viđenom očima slikara Adriana Gheniea. Rumunjski umjetnik uskrsava Schieleova djela u crno-bijelim prikazima i utjelovljuje ih na nov način.

Rembrandt u Muzeju povijesti umjetnosti

Bečki Muzej povijesti umjetnosti sredinom ožujka donosi izložbu „Holbein. Burgkmair. Dürer. Renesansa na Sjeveru“. Osim toga, početkom listopada postavlja se izložba u kojoj će se uz Rembrandtova moći vidjeti i oko 50 djela njegova učenika Samuela van Hoogstratena.

Preko kulturnog identiteta Ukrajine do deva

Ljubitelji umjetnosti će u sklopu izložbe „U žarištu sukoba. Modernizmi u Ukrajini“ u Donjem Belvedereu moći bolje upoznati kulturni identitet Ukrajine. Izložba traje od 23. veljače do 2. lipnja. Etnografski muzej s druge strane od 27. veljače do kraja godine u fokus stavlja jednogrbe i dvogrbe deve, ljame i alpake. U izložbi „Na leđima deva“ dvopapkari su promatrani kao radne životinje, ali i nositelji nade u medicini, prehrani i tekstilnoj industriji. Muzej grada Beča otvoren u prosincu nakon trogodišnje obnove početkom veljače posvećuje izložbu jednom od najznačajnijih austrijskih baroknih arhitekata Johannu Bernhardu von Erlachu koji je između ostalog projektirao Karlovu crkvu i dvorac Schönbrunn. Izložbeni prostor Bank Austria Kunstforum Wien pak prikazuje izložbu Paula Gauguina. Prva je to velika retrospektiva francuskog slikara u Austriji nakon 1960-ih, a posjetitelji će u njoj moći uživati od početka listopada.

Formula 1 dolazi u Beč

Ponešto drugačija izložba otvara se 2. veljače u dvorani za događanja Metastadt. Nakon uspješne svjetske premijere u Madridu izložba o formuli 1 zaustavlja se u Beču. Na površini od 3.000 metara kvadratnih bit će prikazana povijest formule 1, njezinih najznačajnijih vozača i utrka, trkaćih automobila te njihove proizvodnje.


VIŠE O TEMAMABečizložbe u BečuAlbertinaRoy Lichtenstein
Povezano