Izložba 'Zlatovez oglavlja' u salonu 49th Street

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.12.2021.

0

Zlatovez oglavlja

Zlatovez oglavlja

Zlatovez se spočetka koristio za ukrašavanje svečanog ruha na kraljevskim dvorovima, no s vremenom postaje neizostavni ures hrvatskih narodnih nošnji

U srijedu, 29. prosinca u 14 sati, u salonu 49th Street (Ilica 49, pasaž) otvara se izložba 'Zlatovez oglavlja - novo ruho tradicije' Marije Milković, kostimografkinje i dizajnerice poznate hrvatske marke Etno Mara.

Riječ je o oglavljima, elementu tradicionalne hrvatske nošnje, koji dizajnerica predstavlja u suvremenom svijetu, kao svakodnevni i svečani ukras. Svaka od 18 kreacija je nadahnuta jednom značajnom povijesnom ženskom ličnošću - hrvatskom opernom divom Milkom Trninom, britanskom književnicom Agathom Christie, opernom pjevačicom Marijom Callas, suprugom argentinskog predsjednika Evitom Peron...

Ono što oglavljima daje poseban pečat su motivi napravljeni u tehnici zlatoveza u kojoj se ukrasni elementi izrađuju zlatnim koncem. Zlatovez se spočetka koristio za ukrašavanje svečanog ruha na kraljevskim dvorovima, u crkvama i plemenitaškim obiteljima, no s vremenom postaje neizostavni ures hrvatskih narodnih nošnji, osobito u Slavoniji i Baranji. Stoga je ova kolekcija posveta narodnim zlatoveziljama koje od finih, tankih niti stvaraju ornamente umjetničke vrijednosti.

Izložbu će otvoriti Ivana Bakal, predsjednica udruge ULUPUH-a čiji je Marija Milković član od 2019 godine. Izložba je otvorena od 29.12.2021 do 07.01.2022.


VIŠE O TEMAMAmodne izložbeizložbe u ZagrebukostimografijaMarija MilkovićEtno Mara
Povezano