Izložba "Umjetnost Zagreba u Lisabonu" stiže u Portugal

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 25.10.2017.

0

Djelo Vatroslava Kuliša

Djelo Vatroslava Kuliša

40. obljetnica prijateljstva dvaju gradova proteći će u znaku izložbe na kojoj će svoje radove predstaviti i cijenjeni hrvatski slikar i grafičar Vatroslav Kuliš

Umjetnost pomiče granice na svim područjima, a ponekad preskače i one zacrtane u kartama. Zaključak je to povodom skorašnjeg otvorenja izložbe Umjetnost Zagreba u Lisabonu, kojom će se kroz dvije zasebne izložbe obilježiti kulturno-umjetnička razmjena i četiri desetljeća prijateljstva između dvaju europskih metropola. Nakon gostovanja Zagrebačke filharmonije na lisabonskom festivalu Ao Largo, u prelijepom Nacionalnom muzeju kočija u Lisabonu 3. studenog bit će predstavljeni radovi slikara Vatroslava Kuliša u sklopu njegove izložbe Centripetalne fuge te radovi fotografkinja Marije Braut i Slavke Pavić kroz izložbu Zagreb iz drugog ugla.
Posebnu pažnju izazivaju Centripetalne fuge Vatroslava Kuliša koji se, kako primjećuje poznata likovna kritičarka Iva Körbler, u svom posljednjem ciklusu fokusira na tri moguća polazišna motiva: sunce, cvijet i vrtlog, pomoću kojih eksperimentira s dubinom prostora kadra, poliperspektivnošću i brojnim nizanjem pozadinskih planova. Kroz izmjene i kontrapunktiranje snažnih poteza i curenja boje te dijelova koji su kontemplativni, lirski i autorefleksivni, Körbler kod Kuliša prepoznaje intrigantan dijalog s podlogom, koristeći tople i hladne nijanse boja za uspostavljanje prednjih vizualno bliskih i udaljenijih planova struktura na slici. (Temeljit prikaz i razmišljanja Ive Körbler o Kuliševom umjetničkom putu nalazi se u autoričinom predgovoru izložbe Centripetalne fuge u privitku ovog teksta.)
Vatroslav Kuliš u Lisabonu

Vatroslav Kuliš u Lisabonu

Kuliševa izložba u Lisabonu na zanimljiv će i intrigantan način približiti kulturu i likovnu baštinu Hrvatske te nesumnjivo probuditi velik interes portugalske publike. Izložba je otvorena od 3. studenog do 3. prosinca.

Organizatori izložbe su Grad Zagreb, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalsku, Galerija Klovićevi dvori i Muzej grada Zagreba, a njeno održavanje podupiru Ministarstvo kulture Portugala, Opća uprava za kulturnu baštinu Portugala, Nacionalni muzej kočija Lisabon i Grad Lisabon. Autorice izložaba su Iva Prosoli (Marija Braut i Slavka Pavić) i Katarina Srdarev (Vatroslav Kuliš), a za koordinaciju izložbe zadužena je Silvana Bessone iz Nacionalnog muzeja kočija.

VIŠE O TEMAMAslikarstvoVatroslav Kuliš
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se