Izložba slika Vlahe Bukovca u Klovićevim dvorima

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.03.2022.

0

Foto: galerija Klovićevi Dvori

Foto: galerija Klovićevi Dvori

Stota godišnjica smrti slikara Vlahe Bukovca obilježava se na najprikladniji način, izložbom dijela njegovog opusa koja uključuje i dosad javnosti nepoznata djela

Do 22. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori može se pogledati dugo očekivana izložba Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903. Ta izložba iz ciklusa Vlaho Bukovac u Europi otvorena je u godini u kojoj se obilježava stota obljetnica umjetnikove smrti.

Riječ je o drugoj od tri izložbe ciklusa posvećenog Vlahi Bukovcu (rođen u Cavtatu 1855., a umro u Pragu 1922. godine), jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara te začetnika i glavnog predstavnika hrvatske moderne.

Tema aktualne, druge izložbe iz ciklusa, posvećena je životu i slikarskom opusu Bukovca u desetogodišnjem razdoblju kada je živio i stvarao u Zagrebu, rodnom Cavtatu i Beču. Tijekom boravka u Zagrebu slikar je svojim djelovanjem značajno utjecao na javni i kulturni život te je bio mentor mlade generacije likovnih umjetnika. Oni su posebno bili pod utjecajem njegova kolorizma pa se ta generacija zagrebačkih slikara zove Zagrebačkom šarenom školom. Važno je reći da je to Bukovčeva najplodonosnija razvojna cjelina te upravo u Zagrebu ostvaruje neka od svojih kapitalnih djela. Posebno poznat kao portretist, Bukovac će u to vrijeme portretirati i pripadnike važnih obitelji zagrebačkog javnog života.

Izložba obuhvaća i slikarski opus nastao u rodnom Cavtatu, u kojemu se zadržao otprilike četiri godine te je u tom slikovitom južnodalmatinskom mjestu naslikao neka od svojih najljepših ostvarenja plenerističkog slikarstva. Životni i stvaralački put Bukovca iz Cavtata vodi u Beč u kojem je njegova samostalna izložba doživjela uspjeh te je bila presudna za kasniji odlazak i djelovanje u Pragu, u kojem je i umro 1922. godine.

Zagrebačka izložba kronološkim redom prati ne samo Bukovčevo slikarsko stvaralaštvo nego i život, potkrepljujući vrijeme dolaska i boravka u spomenutim gradovima te odlaska iz njih zanimljivim dokumentarnim materijalima i arhivskom građom.

Djela za ovu izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija u Hrvatskoj i susjednim zemljama te privatnih zbirki zahvaljujući kojima će publika moći vidjeti i neka do sada nepoznata djela.

U povodu stote godišnjice smrti velikoga slikara, za vrijeme trajanja izložbe u travnju ove godine u Galeriji Klovićevi dvori održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup o Vlahi Bukovcu i njegovom djelu, organiziran u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba.

Prva izložba trodijelnog ciklusa pod nazivom Vlaho Bukovac u Parizu, 1878.-1892. priređena je 2018. godine. Njome je obuhvaćen Bukovčev rad od amaterskih početaka u Sjevernoj Americi, preko školovanja i profesionalnog puta u Parizu, povremenih radnih boravaka u Engleskoj, kao i kratkih, ali slikarskim opusom bogatih predaha u domovini.


VIŠE O TEMAMAVlaho BukovacGalerija Klovićevi dvoriizložbe u Zagrebuslikarstvo
Povezano