Izložba i strip 'Bez brkova' u Galeriji događanja

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 29.04.2022.

0

Bez brkova

Bez brkova

Likovi su karikaturalni, njihove su društvene uloge banalizirane do iščašenja, od erotiziranih motiva do motiva moći provlači se autorov smisao za grotesku

Izložba i strip "Bez brkova" novi je rad umjetnika, ilustratora, strip crtača Davora Schunka koji karakterizira oštar, brz ritam, narativne nelogičnosti, ispadanja iz fabule, apsurd i poigravanje sa društvenim klišejima. Izložba se otvara u četvrtak, 5. svibnja u 19:00 sati u Galeriji događanja, a moći će se pogledati do 20. svibnja.
U radu se Schunk poigrava glavnim protagonistom koji jedan kliše zamjenjuje drugim – kao stanovnik provincije kojemu se dnevni ritam svodi na "p'oso kuću i birtiju", i kojega upoznajemo kao čovjeka bez dlaka na tijelu, povratnika s bauštele, kojemu partnerica rađa brkato dijete. Ovaj događaj inicira niz apsurdnih situacija – od izrugivanja protagonistu do njegove slučajne inauguracije u vođu, i to direktno sa filmskog seta!
Potencirajući paralele s fašizmom i Hitlerom strip se poigrava totalitarnim sistemima koji inzistiranju na hvatanju «penzića, samostalnih umjetnika, dimnjačara i analitičara, znanstvenika, pjesnika, dizajnera, medicinskih radnike,» pa čak i crkvenjaka. Drugim riječima, sustav se postepeno rješava i «korisnih» «nekorisnih» skupina da bi se urušio sam u sebe, dok protagonist nestaje bez moći/brkova, baš kao što ih je stekao – spletom neobičnih okolnosti.

Likovi su karikaturalni, njihove su društvene uloge banalizirane do iščašenja, od erotiziranih motiva do motiva moći provlači se autorov smisao za grotesku, čak i svojevrsnu grubost u izrazu koja točno reflektira bazen tema koje autor dotiče.

VIŠE O TEMAMAstripoviDavor SchunkGalerija događanja
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se