Ivan Alduk: Ne slijedite trendove ni pod koju cijenu!

Piše: A.A., Zagreb
Objavljeno 29.01.2019.

135

Ivan Alduk | Foto: Sarah and Ino

Ivan Alduk | Foto: Sarah and Ino

O hrvatskoj modnoj sceni i industriji, aktualnim i nadolazećim trendovima, zagrebačkom street styleu i Instagramu - razgovarali smo s Ivanom Aldukom, jednim od najuspješnijih domaćih dizajnera

CroModa: Na hrvatskoj modnoj sceni egzistiraš već desetak godina, dojam je da pripadaš uskom krugu domaćih dizajnera koji su uspjeli napraviti ozbiljne stvari. Jesi li zadovoljan ostvarenim?

Ivan Alduk: Uspjeh je vrlo relativan pojam i ovisi o balansu želja, očekivanja i ostvarenih planova. Osobno moram priznati da sam zadovoljan projektima koje radimo, reakcijama javnosti, klijenata i struke. Sve nas je to nakon deset godina rada učinilo ozbiljnim modnim brendom koji stvara trendove i piše jednu lijepu modnu i poslovnu priču.

Hrvatska je relativno mala država, ali čini se da brojni domaći brandovi uspješno preživljavaju sve manjkavosti takvog tržišta. Kako je biti modni dizajner u Lijepoj našoj?

Alduk

Alduk

– Hrvatsko tržište je iznimno specifično, slabije kupovne moći i maleno. U takvim uvjetima smo odrasli, na njih naviknuli i naučili kako ih prebroditi. Mislim da je - kako bi se ispravno postavili u kreativnom stvaranju i poslovanju - krucijalno biti svjestan sebe i svoje okoline. Biti dizajner i vlasnik vlastitog brenda je zahtjevan posao koji nema radno vrijeme, ali vjerujem da sam, uz brojne druge kolege, primjer kako se može uspješno stvarati jedna modna priča.

Da ti se pruži prilika uskočiti u glavni program velike fashion week četvorke (New York, London, Milano, Pariz), što bi odabrao?

– Imam sreću što su nas razna udruženja, agencije i organizacije zapazili te nam često nude slična gostovanja i modne prezentacije, tako da je samo pitanja vremena kada ćemo nešto od toga i realizirati. Osobno mislim da bi moja estetika izvrsno pristajala Milanu ili Parizu.

Najbolji i najdraži komad koji si dosad kreirao?

– Izuzetno teško pitanje na koje je nemoguće odgovoriti jer godišnje izdizajniram preko 200 različitih modela.

Pratiš li događanja na zagrebačkoj špici, sve ovo što naš street style objektiv uredno dokumentira već godinama? Kako Zagrepčanke kotiraju kada ih usporediš s djevojkama iz razvikanijih europskih modnih metropola?

View this post on Instagram

💘 #alduk #jelenarozga #fashionambassador

A post shared by ALDUK (@ivan_alduk) on


– Mislim da su Zagrepčanke, ali i općenito Hrvatice, unutar svojih stilova života i financijskih mogućnosti, iznimno vizualne i uvijek lijepo odjevene.

Instagram je svakodnevno preplavljen kombinacijama hrvatskih pjevačica i voditeljica, ali i cijele jedne nove generacija takozvanih influenserica. Pratiš li sve to i možeš li možda izdvojiti neka imena koja su te osvojila svojim stilom i/ili pristupom modi?

Alduk

Alduk

– Mislim da ne postoji osoba koja direktno ili indirektno nije pod utjecajem Instagrama i onoga što tamo vidimo. Osobno više pratim brendove i stvari vezane uz posao, ne toliko neke modne ikone jer ih danas jednostvano nema. Naime, više je riječ o eksploataciji jeftine mode i želji za pažnjom, a ne o istinskom uživanju i življenju nekog stila. Instagram je mnoge stvari učinio površnima, i to je njegova najveća mana i Ahilova peta.

Nećemo o zimi, dosadila nam je. Kako vidiš proljetno-ljetnu sezonu, što ćemo nositi od ožujka pa nadalje?


– Ja se nadam - ono što svakome od nas najbolje stoji, a ako je to pritom i malo kreativno i drukčije, onda još bolje. Mislim da će začudne kombinacije boja biti najveći trend nadolazeće sezone.

Trenutno surađuješ s brendom Pantene i glumicom Zrinkom Cvitešić. O čemu je riječ?


Zrinka Cvitešić i Ivan Alduk | Foto: Pantene

Zrinka Cvitešić i Ivan Alduk | Foto: Pantene

– Posebna suradnja s brendom Pantene je otvorila ovu poslovnu i nadam se kreativom ispunjenu godinu. Iznimna je čast kada tako veliki brendovi prepoznaju i hrvatski dizajn te udruže snage u nečemu lijepome. Naime, svi kupci dva Pantene proizvoda do kraja siječnja u dm poslovnicama odmah dobivaju na dar zanimljivu Alduk maramu. Lice suradnje i ambasador je poznata glumica Zrinka Cvitešić.

Koja je tvoja preporuka za nošenje marama ove sezone?


– Vrlo jednostavan rep, nisko složen ili pak na vrhu glave će super izgledati ukoliko ga ukrasite s ovakvom zanimljivom maramom. Izvrsna kombinacija i za odlazak na posao, ali i za izlazak.

View this post on Instagram

W💣W #alduk #AldukRebelle #hautecouture #minidress

A post shared by ALDUK (@ivan_alduk) on


Da možeš našim čitateljicama dati samo jedan modni savjet, što bi to bilo?

– Ne slijediti trendove ni pod koju cijenu. Samo ćete bankrotirati, a za dva do tri mjeseca to više neće biti “in".

Za kraj, kakvi su poslovni planovi i ciljevi, što možemo očekivati od branda Alduk u bližoj i daljoj budućnosti?

– Uskoro predstavljamo novu Alduk kolekciju vjenčanica i posebnu modnu kampanju koja će svakako izazvati reakciju javnosti, a uz to radimo i na novoj, proljetno/ljetnoj ready-to-wear kolekciji. Neke projekte ću zadržati skrivenima dok ne budu kompletno spremni za javnost, no najbitnije je da su u pripremi i da nas izuzetno vesele.


VIŠE O TEMAMAIvan Alduk
Povezano