Istarska konoba 'Ćakula' zasjala je u novom ruhu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.04.2022.

0

Foto: Koridor27

Foto: Koridor27

Redizajnirani ambijent kao splet tradicionalnih i suvremenih elemenata, prepoznatljiva kužina i topao ugođaj objedinjuju 'istarsku dušu'

Starogradska jezgra, tradicionalna istarska kužina, drvo hrasta, korten, mikrobeton, oblaci i moderan interijer. Odgovor na pitanje što svi oni imaju zajedničko nalazimo u konobi 'Ćakula', smještenoj već cijelo desetljeće u srcu grada Poreča, nadomak rive i glavnog gradskog trga.
Konoba 'Ćakula' već je dobro poznata destinacija gastro znalaca, no odnedavno se svojim gostima predstavila u potpuno novom vizualnom identitetu. 'Ćakula' je ovog proljeća promjenila izgled interijera i eksterijera, no njezina ponuda i kužina tradicionalno nastavljaju oduševljavati goste.
Iza ovakvog projekta stoji već svima dobro poznato ime u svijetu dizajna, a to je mladi Porečan Sandro Užila.

Foto: Koridor27

Foto: Koridor27

Sa svojim timom inženjera, arhitekata i mnogobrojim suradnicima, 'Ćakulu' je doslovno "okrenuo naglavačke". I to u ovom slučaju nije samo fraza, već stanje koje doživi svaki gost koji stupi u restoran. Pogled gotovo u potpunosti preuzme – strop. Sastavljen od preko 3.000 ukrasnih drvenih cilindara, unikatna je Sandrova ideja koja dominira nad restorantskim stolovima. Svaki od tih cilindara predstavlja svoju priču, baš kao što je i svaka prava čakula (istarski=razgovor, časkanje) priča za sebe.

Mnogo je još ovdje detalja koji privlače svoju pozornost... neki od njih čak i vise u zraku, a iza svakoga stoji pomno odabrana i osmišljena Sandrova ideja.

Foto: Koridor27

Foto: Koridor27

Prostrana restorantska sala obgrljena je zidovima koji su obloženi istarskim kamenom, a upotpunjena je stolovima i udobnim stolicama prirodnih materijala i svijetlih tonova. Kao potpuni kontrast ovom svijetlom prizoru ističe se po mjeri rađena vitrina za vino te frižideri za odležavanje mesa. U monokromatskoj crnoj boji, vitrina izlaže i do 600 boca vina, mahom vrsnih istarskih vinarija, dok dry ageri gostima nude izbor savršenog i svakome po mjeri odležanog komada mesa.

Želja i misao vodilja 'Ćakule' je prije svega očuvanje kulinarske tradicije uz njezinu reinterpretaciju na moderan način, individualan pristup svakom gostu te ugodan ambijent i boravak u samom restoranu.

Foto: Sebastian Vojvoda

Foto: Sebastian Vojvoda

Ono što se u 'Ćakuli' nije mijenjalo je njezin pomno odabrani menu koji je, kako to i priliči svakom ozbiljnom restoranu, sastavljen od jela tradicionalne istarske kuhinje i morskih specijaliteta te jela od sezonskih namirnica. Tako ćemo u svakom trenutku ovdje moći guštati u istarskom pršutu, siru i skuti, domaćoj ručno rađenoj tjestenini, istarskoj maneštri, mesu boškarina koje, kao i svo meso koje restoran koristi, ima isključivo podrijetlo sa hrvatskih farmi i lovišta.

Ove, kao i sve druge 'Ćakuline' gastro spcijalitete pripravljene od vrsnih chefova, dodatno naglašava kompletno redizajniran kuhinjski prostor. Obložen rustikalnim pločicama i u potpunosti crne boje, Sandrova ideja bila je kreiranje prostora koji u prvi plan stavlja upravo njegove glavne likove.

Foto: Sebastian Vojvoda

Foto: Sebastian Vojvoda

No nije samo interijer 'Ćakule' novitet. Terasa restorana zapravo je ulica starogradske porečke jezgre. Kako bi još više proljepšao ulicu te joj dao posebnu toplinu, Sandro je i za ovaj dio lokala imao posebnu ideju. Masivni stolovi i klupe sačinjeni od hrastove konstrukcije koji nose plohu armiranog mikrobetona, autorska su ideja i djelo izrađeni isključivo za ovaj restoran. Logo 'Ćakule', ugraviran u svakoj od ploha, ističe se i na kompozicijama izrađenim od kortena, koje ovom lokalu daju onaj završni fine touch pečat.

Ovim projektom Sandro Užila pokazao je još jednom širinu svojih ideja i sposobnosti te "podebljao" svoj bogati portfolio projekata. A što znače svi ti cilindri koji krase strop te oblaci spomenuti na početku priče, ostavljamo vam da otkrijete sami posjetom 'Ćakule' na adresi Vladimira Nazora 7.

VIŠE O TEMAMAkonoba Ćakularestorani u IstriSandro Užila
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se