Hrvatska na velikom pomorskom festivalu u Francuskoj

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.03.2024.

0

Foto: HTZ

Foto: HTZ

Važnost nastupa hrvatskih predstavnika u francuskom gradu Sète dodatno potvrđuju i rezultati koje naša zemlja ostvaruje na tržištu Francuske s kojega je lani ostvareno 577 tisuća dolazaka

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj sudjeluje na Festivalu maritimne baštine Escale à Sète, najznačajnijem mediteranskom pomorskom festivalu koji se održava od 26. ožujka do 2. travnja u francuskoj Oksitaniji. Riječ je o događanju koje u najvećoj mediteranskoj ribarskoj luci Sète (mjestu s niti 45 000 stanovnika) privuče oko 500 000 zaljubljenika u more i brodove te više od 130 tradicijskih brodova i velikih jedrenjaka. Festival se tradicionalno od 2010. godine održava svake dvije godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Predstavljanje hrvatske turističke ponude na ovogodišnjem izdanju Festivala odlično je upotpunilo „Hrvatsko maritimno selo“ u okviru kojeg su organizirane brojne radionice o izradi tradicionalnih hrvatskih brodova i predstavljeni zanati vezani uz brodogradnju, kao i izložba „Hrvatska domovina mora“ autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torrea, ribarski gastro kutak, hrvatska i otočka narodna nošnja te klapska pjesma. Predstavljanje na Festivalu uz Hrvatsku turističku zajednicu, predvodi Udruga za promicanje maritimne i nautičke baštine Cronaves iz Splita, Udruga Palagruža iz Komiže, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak iz Malinske, Geopark Viški arhipelag te Alternatura iz Komiže, ali i brojni volonteri.

Za francuske novinare i turističke agente organizirana je vožnja kanalom hrvatskim tradicionalnim brodicama Falkušama s ciljem upoznavanja domaće maritimne baštine kao još jednog oblika turističke promocije zemlje.

Važnost nastupa hrvatskih predstavnika u francuskom gradu Sète dodatno potvrđuju i rezultati koje naša zemlja ostvaruje na tržištu Francuske s kojega je lani ostvareno 577 tisuća dolazaka i gotovo 2 milijuna noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od +9 u dolascima i +4 u noćenjima.

Koliki je značaj ovog emitivnog tržišta govori i posljednje TOMAS istraživanje prema kojemu su Francuzi među najboljim potrošačima u Hrvatskoj s dnevnom potrošnjom većom od 200 eura po osobi te gosti koji u izuzetno velikom broju Hrvatsku posjećuju u razdobljima pred i posezone.


VIŠE O TEMAMAEscale a Setehrvatski turizam
Povezano