Hrvatice odjeću vole kupovati u stranim online shopovima

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 02.07.2015.

216

Ilustracija | Foto: CroModa

Ilustracija | Foto: CroModa

Proizvodi i usluge koje Hrvati vole kupovati na internetu su odjeća, obuća i slični modni dodaci (60%), a tek nakon toga slijedi elektronika

Rezultati MasterIndex istraživanja koje je provedeno u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, u svibnju 2015. godine, na uzorku od 1006 korisnika bankarskih usluga, od 18 do 55 godina starosti, pokazuje posljednje trendove u korištenju kartica u Hrvatskoj.
Istraživanje MasterIndex pokazalo je da su građani hrvatske upoznati s pogodnostima beskontaktnih plaćanja te da koriste platne kartice u svakodnevnom životu. Nadalje, istraživanje je pokazalo kako Hrvati prate posljednje trendove u industriji plaćanja te je zabilježeno povećanje internetske trgovine kao i beskontaktnih te mobilnih plaćanja.
Istraživanje je pokazalo kako 92% ispitanika MasterIndex istraživanja posjeduje barem jednu platnu karticu od kojih 86% posjeduje debitnu karticu, a 28% kreditnu karticu. Gotovo polovica korisnika kartica (45%) koristi svoje kartice prilikom svakodnevne kupovine. Kartice se najviše koriste za kupovinu odjeće i obuće (75%), plaćanje goriva (60%), kupovinu hrane i pića (60%) te internetsku kupovinu (44%). Prilikom plaćanja na prodajnim mjestima, gotovina se najviše koristi za iznose do 100 kuna, no kad su u pitanju iznosi iznad 100 kuna 42% korisnika kartica kaže kako su debitne kartice njihov prvi izbor plaćanja.

Rezultati MasterIndex istraživanja također su pokazali kako su Hrvatima programi vjernosti najatraktivnija dodatna pogodnost korištenja kartica (67%) kao i plaćanje na rate (46%), a slijede ih popusti u brendiranim trgovinama (48%).

Porast internetske kupovine

Istraživanje MasterIndex pokazalo je kako je korištenje kartica prilikom internetske kupovine u porastu budući da 81% Hrvata povremeno kupuje putem interneta, što je porast u odnosu na listopad 2014. godine (76%) i svibanj 2014. (73%). 28% ispitanika putem interneta kupuje barem jednom tjedno ili jedan do dva puta mjesečno.

Proizvodi i usluge koje Hrvati vole kupovati na internetu su odjeća, obuća i slični modni dodaci (60%) te elektronika (48%). Hrvati MasterCard kartice doživljavaju kao jedne od najšire prihvaćenih kartica na internetu, a najviše se kupuje u stranim internetskim trgovinama. 43% ispitanika najčešće kupuje u stranim internetskim trgovinama, dok samo 17% kupuje u domaćim.

Najčešće spominjani razlozi za internetsku kupovinu su povoljne cijene i popusti (71%). Također, 50 do 54% ispitanika kao prednost internetske kupovine ističe činjenicu da ne moraju osobno otići u trgovinu, da su neki proizvodi dostupni isključivo u internetskim trgovinama koje također pružaju i široku paletu proizvoda te da su otvorene 24/7.

30% svih korisnika kartica povećalo je svoju internetsku kupovinu nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, što je više nego u listopadu 2014. Glavni razlozi su ukidanje carinskih nameta i mogućnost isporuke u Hrvatsku.

VIŠE O TEMAMAonline shoppingMasterIndexonline shopoviinternetske trgovine
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se