Gorko-zabavni film 'Zalagaonica' u hrvatskim kinima

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 24.05.2023.

0

Zalagaonica

Zalagaonica

Nakon premijerne projekcije u Dokukinu zakazane za četvrtak, 1. lipnja, uz online razgovor s redateljem, Zalagaonica kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem zemlje

Kao uvod u dugo toplo Dokumentarno ljeto uz filmove iz Restartove distribucijske riznice, u zagrebačkom Dokukinu KIC očekuje nas premijera crnohumorne komedije Zalagaonica u režiji Lukasza Kowalskog, premijerno prikazane na prestižnom CPH:DOX-u. Nakon premijerne projekcije u Dokukinu zakazane za četvrtak, 1. lipnja, uz online razgovor s redateljem, Zalagaonica kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem zemlje.

Jola i Wiesiek par su ekscentričnih biznismena iz poljskog Bitoma. Zajedno sa svoje tri djelatnice vode najveću zalagaonicu u Poljskoj, a vjerojatno i čitavoj Europi. Grad u kojem žive i vode biznis nekad je bio veliko industrijsko središte, ali nakon zatvaranja obližnjih rudnika grad tone u propast, a njegovi osiromašeni stanovici u popularnu zalagaonicu zalažu sve apsurdnije i beskorisnije predmete.

Stanovnici Bitoma zajedno sa svojom kramom dovlače i svoje probleme, ali ni Wiesiekove lude marketinške ideje ni Jolino nježno srce ne uspijevaju održati posao kojem sve lošije ide. Iako zalagaonica stvara gubitke, ona postaje važnim središtem u životu lokalne zajednice u kojem mušterije češće dobiju riječ utjehe za svoje probleme nego što se bave kupovinom i prodajom. Kad se zalagaonica nađe na rubu bankrota, Jola i Wiesiek nađu se na rubu katastrofe, i ne preostaje im ništa drugo već da uz pomoć sugrađana pokušaju spasiti svoj posao ali i svoju ljubav.

Gorko-zabavni film Lukasza Kowalskog prikazan je na većini svjetskih festivala uz brojne nagrade, a svoju hrvatsku premijeru imao je na ZagrebDoxu unutar Happy Dox selekcije.


VIŠE O TEMAMADokukino KICfilmoviLukasz Kowalski
Povezano