GMV: Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća

Piše: CroModa, Varaždin
Objavljeno 04.04.2014.

5

Kaputić (oko 1860.), suknja - rekonstrukcija

Izložba obuhvaća oko 150 predmeta iz muzejskoga fundusa: odjeću, obuću, nakit, modni pribor, minijature, slike i fotografije...

Kaputić (oko 1860.), suknja - rekonstrukcija

Nakon nekoliko godina radova na obnovi prostora i pripremi muzeološkoga koncepta, u dijelu Stalnog postava Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, smještenoga u utvrdi Stari grad, otvara se nova muzeološka cjelina pod nazivom Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća.

Postav obuhvaća oko 150 predmeta iz muzejskoga fundusa: odjeću, obuću, nakit, modni pribor, minijature, slike i fotografije uobličene u stilsko-ambijentalne cjeline, ilustrirajući barok, rokoko, empire, historicizam, secesiju i razdoblje između dva rata. Tijekom pripreme postava mnogi od tih predmeta su restaurirani, i to u radionicama varaždinskoga muzeja te u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i Restauratorskom centru u Ludbregu, a neki od njih će po prvi puta biti javno izloženi.

Uređenje stalnog postava za svaki je muzej prioritetna i jedna od najvažnijih zadaća u djelatnosti, pa je tako i za Gradski muzej Varaždin ovaj projekt među najvažnijima u posljednjih nekoliko godina. U njegovoj cjelokupnoj realizaciji financijski je sudjelovao Grad Varaždin, znatnim vlastitim sredstvima i varaždinski muzej, dok je novac za glavninu troškova osiguralo Ministarstvo kulture RH.

Autorica stručne koncepcije je muzejska savjetnica Ljerka Šimunić, a likovnoga oblikovanja prof. mr. sc. Mario Beusan, arhitekt s kojim je varaždinski muzej već surađivao na uređenju muzeološke cjeline stakla, keramike i satova u Stalnom postavu Kulturnopovijesnoga odjela prije nekoliko godina.

Svečano otvorenje nove muzeološke cjeline Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća, u kojemu će sudjelovati i predstavnici Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina, priređuje se u petak, 11. travnja, s početkom u 19 sati.


VIŠE O TEMAMAGradski muzej VaraždinLjerka ŠimunićMario Beusanpovijest mode
Povezano