9 odluka Yvesa Sainta Laurenta koje su promijenile svijet mode

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 19.10.2022.

0

Ilustracija. Scena iz trailera filma Yves Saint Laurent. Foto: Screenshot, YouTube

Ilustracija. Scena iz trailera filma Yves Saint Laurent. Foto: Screenshot, YouTube

'Najbolja odjeća za ženu su ruke muškarca koji je voli. Ali za one koji su uskraćeni za takvu sreću, tu sam ja', riječi su legendarnog dizajnera Yvesa Sainta Laurenta

Brend Yves Saint Laurent (sada preimenovan u Saint Laurent) prava je revolucija u svijetu mode, a za to je zaslužan, naravno, njegov kreator i utemeljitelj Yves Saint Laurent. Danas bi jedan od najlegendarnijih modnih dizajnera u povijesti, Yves Saint Laurent, imao 86 godina.

Svađalica i pionir, napravio je pravu revoluciju u svijetu mode. U čast rođendana velikog dizajnera, odlučili smo se prisjetiti 9 njegovih najoriginalnijih i najrevolucionarnijih odluka koje su zauvijek promijenile svijet mode.

1.Haljine u afričkom stilu

Njegova afrička kolekcija, predstavljena 1967., i danas se smatra jednom od najvažnijih u povijesti mode i jednom od najboljih u dizajnerovom opusu. Kolekcija je inspirirana sjećanjima na kratku vojnu službu na ovom osunčanom kontinentu. Uključio je egzotične motive tradicionalnog nakita, svijetle drvene perle, visoke afričke frizure.

“Posjet Marakešu bio je veliki šok za mene. Ovaj me grad naučio bojama." Usput, Marakeš je toliko inspirirao modnog dizajnera da je ovdje kupio vilu koja je danas muzej dizajnera. Ovdje je rasut njegov pepeo.

2. Ženski smoking

Godine 1966. Yves Saint Laurent napravio je pravu revoluciju u svijetu mode: odjenuo je ženu u smoking koji se smatrao isključivo muškom odjećom. Novi Laurentov imidž odmah su zavoljele pariške fashionistice, Catherine Deneuve, Francoise Hardy, Liza Minnelli i mnoge dame iz društva odmah su se obukle u Yves Saint Laurent smokinge, a sam Saint Laurent volio je ponavljati da je ženski smoking dio stila, a ne hir mode. Uostalom, moda se mijenja, ali stil je vječan.

3. Prozirne bluze

Godine 1962. Yves Saint Laurent postao je sudionik velikog skandala. Razlog za to bile su prozirne bluze koje je kreirao.

4. Safari stil

Dugo su samo lovci i istraživači nosili odjeću u stilu safarija, ali 1950-ih, zahvaljujući kinematografiji, on osvaja ljubav fashionistica diljem svijeta. Godine 1968. predstavljena je poznata kolekcija YSL safari, koja je izazvala bum među obožavateljima dizajnera i iz temelja promijenila ideju o tome kako treba izgledati odjeća za putovanja. Kultna Saharienne jakna na vezanje iz ove kolekcije i danas se smatra zaštitnim znakom modne kuće.

5. Kožna jakna

Yves Saint Laurent je u kolekciji iz 1962. pozvao žene da isprobaju kožne jakne, tada samo crne, koje su dotad isto bile muški odjevni predmet.

6. Unisex stil

Prijateljstvo s Betty Catroux inspiriralo je Yves Saint Laurenta da stvori unisex stil. Dama koja je postala muza i odana prijateljica modnog dizajnera imala je androgin izgled i rano je shvatila koja joj odjeća pristaje Uglavnom je nosila "mušku" odjeću: hlače, traperice, jednostavne veste, košulje, majice, muške jakne i cipele. Nikada nije mijenjala stil. Svojom pojavom i stavom prema životu inspirirala je velikog majstora Yvesa Saint Laurenta da stvori stil koji spaja muško i žensko načelo. Od tog vremena, unisex stil je započeo svoj trijumfalni marš kroz svijet mode.

Zanimljivo je da je to bio skandal, pravi izazov za društvo, kada je ženama u odijelima s hlačama zabranjen pristup javnim mjestima. Šezdesetih godina prošlog stoljeća na ulazima u pariške restorane još uvijek je visio natpis “Zabranjen ulaz ženama u širokim hlačama!”.

7. Golo tijelo u reklami za parfem

Godine 1971. dizajner je još jednom šokirao javnost pojavivši se u reklamnoj kampanji za prvi muški miris YSL Pour Homme. Yves Saint Laurent nije bio samo prvi dizajner koji se pojavio u reklami za vlastiti brend, već i prvi koji je pozirao gol za reklamu.

8. Tamnoputi modeli

Sudjelovanje na modnim revijama tamnoputih modela bila je još jedna skandalozna inovacija velikog dizajnera. Karijera slavne "crne pantere" Naomi Campbell započela je na reviji modne kolekcije YSL. U kolovozu 1988. pojavila se na naslovnici francuskog Voguea kao prvi crni model. Tome je prethodila prijetnja njezina prijatelja i mentora Yvesa Saint Laurenta da će ukloniti sve reklame iz časopisa ako urednici odbiju staviti fotografiju Campbell ili bilo koje druge crne manekenke na naslovnicu.

Dužnica sam mu”, rekla je Naomi Campbell. “Podržao me, a time i sve djevojke drugačije boje kože.”

9. Čizme preko koljena

Da, i za njih je zaslužan slavni dizajner. Upravo je on uključio dotad mušku obuću u žensku garderobu.


VIŠE O TEMAMAYves Saint Laurentmodna industrijapovijest mode
Povezano