Gledali smo Franz Ferdinand u Domu sportova, evo kako nam je bilo

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 27.04.2022.

0

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Franz Ferdinand su osigurali solidan zabavnjak za jedan proljetni ponedjeljak i usprkos činjenici da su već pet puta nastupali u Zagrebu još uvijek zvuče poletno i svježe

Franz Ferdinand, jedni od miljenika zagrebačke publike sa više od nekoliko domaćih nastupa unatrag zadnjih 15 godina, ponovno su posjetili Zagreb. Nakon veljače 2020. i zadnjeg velikog inozemnog gostovanja (onog britanskih Editorsa) morali smo čekati gotovo dvije godine da se ponovno vratimo u kolotečinu inozemnih gostovanja pa je tako identično mjesto zločina kao i 2020. ponovno bila mala dvorana Doma sportova.

Franz Ferdinand u Zagrebu

Franz Ferdinand u Zagrebu

Možda jedan od glavnih problema ponovnog uhodavanja i „ušemljivanja“ u koncertnu ponudu su zasigurno mnogobrojna otkazivanja i odgađanja koja su se desila u zadnje dvije godine. Poneki koncerti su odgađani i prebacivani gotovo pet puta (nadolazeći Skunk Anansie nastup je moguće i rekorder po tome) pa stoga ne čudi da je brojna publika u potpunosti izgubila doticaj s datumima održavanja glazbenih nastupa, festivala i partyja. To svakako otežava i promoterima ionako tešku financijsku situaciju gdje je potrebno uložiti dodatan trud u marketinške aktivnosti. Ipak, izgleda da galopirajuća inflacija nije ostavila koncertne dvorane praznima jer je evidentno da domaća publika žudi za događanjima i itekako želi nadoknaditi dvije godine suše.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Nakon što ih je prošle godine napustio originalni bubnjar i jedan od osnivača Paul Thomson, iza bubnjarskog seta našla se nešto mlađa Audrey Tait. Bend to nikako nije spriječilo da objave novo izdanje, iako „Hits to the Head“ nije pravi autorski album, već svojevrsna best-of kompilacija svega ponajboljeg što su ovi inde rock Škoti ostvarili u zadnjih 20+ godina, a na ovom koncertu i promovirali. Na nasljednika zadnjeg punokrvnog uratka iz 2018. „Always Ascending“ ćemo očito još morati pričekati no to i ne čudi s obzirom na stanje glazbenog tržišta, panedmiju i sve ostale vezane čimbenike.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Franz Ferdinand su osigurali solidan zabavnjak za jedan proljetni ponedjeljak i usprkos činjenici da su već pet puta nastupali u Zagrebu još uvijek zvuče poletno i svježe. Rasplesana publika i Ispunjena dvorana idu tome u prilog. S nestrpljenjem iščekujemo sve ono što nam donose nadolazeći mjeseci - početak svibnja već donosi niz atraktivnih gostovanja, a do kraja godine će ih zasigurno biti najavljeno još više.


VIŠE O TEMAMAkoncerti u ZagrebuDom sportovaFranz Ferdinand
Povezano