Giuseppe Arcimboldo u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti

Piše: CroModa, Beč, Zagreb
Objavljeno 24.07.2014.

1

Flora by Arcimboldo, 1589. | © Fernando Ramajo

Arcimboldove kompozicijske glave nakon 400 godina ponovno su ujedinjene u bečkom Muzej povijesti umjetnosti

Flora by Arcimboldo, 1589. | © Fernando Ramajo

Svestrani talijanski slikar kasne renesanse Giuseppe Arcimboldo (1526.- 1593.) poznat je prije svega po svojim takozvanim "kompozicijskim glavama", tj. fantastičnim portretima i personifikacijama godišnjih doba, komponiranih od cvijeća, voća, povrća, grana, lišća, knjiga itd.
Nakon naukovanja u rodnom Milanu djelovao je pretežno u Pragu kao dvorski slikar nekoliko vladara, a vrhunac njegovih kompozicijskih portreta – od kojih se četiri nalaze u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti - čine dvije nevjerojatno ljupke kreacije Flore. Arcimboldo ih je načinio pred kraj svog života u Milanu te ih je potom poslao u Prag kao zahvalu za to što je nakon 25 godina rada kao dvorski slikar u službi Maksimilijana II. i Rudolfa II. bogato nagrađen i poslan natrag u domovinu. Obje slike Flore nalazile su se u zbirci cara Rudolfa II., ali su 1648. kao dio ratnog plijena stigle u Stockholm, u zbirku kraljice Kristine od Švedske. Nakon abdikacije kraljice slike su ostale u privatnom vlasništvu u Švedskoj te su u 19. i 20. stoljeću više puta promijenile vlasnika, zadnji put 1965. na dražbi u Londonu.
Ova dva djela koja se još uvijek nalaze u privatnom vlasništvu sada su po prvi puta dostupna javnosti. U siječnju ove godine bila su prikazna u Madridu, a sada se sve do veljače 2015. godine mogu pogledati i u Beču, gdje će nakon gotovo 400 godina ponovno biti ujedinjene s preostalim četirima Arcimboldovim kompozicijskim glavama iz zbirke Rudolfa II.

Izložba je u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti otvorena do 15. veljače 2015. godine.

VIŠE O TEMAMAGiuseppe ArcimboldoMuzej povijesti umjetnostislikarstvoizložbe u Beču
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se