Gitaristički virtuoz iz Nigera Mdou Moctar u Zagrebu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 26.07.2022.

0

Foto: Močvara

Foto: Močvara

Mdou Moctar, 'afrički Hendrix' kako mu vole tepati, dolazi u srijedu, 3. kolovoza po prvi put u Hrvatsku u organizaciji Hangtime Agencyja i Vrela zvuka

Sa sobom u Močvaru uz svoju vrlo zanimljivu životnu priču donosi tuarešku magiju na gitari, a jedno je sigurno: od njegove vrhunske svirke ljeto će biti samo još vruće! Pretprodajna cijena ulaznice je 140 kuna i može se kupiti u Dirty Old Shopu, a na dan će koštati 160 kuna.
Mdou Moctar je rođen u Nigeru. Kao mali si nije mogao priuštiti gitaru pa si ju je sam napravio od drveta i žica s kočnica na biciklu. Obitelj i vjerski vođe nisu odobravali sviranje jer je to značilo da si narkoman, alkoholičar ili delinkvent pa je svoju ljubav prema glazbi razvijao u tajnosti. Gledao je starije majstore desert bluesa ili assoufa i maštao da postane poput njih. S obzirom na međunarodnu karijeru i sviračko umijeće, može se reći da je ovaj 35-godišnjak ostvario svoje snove.
Nakon što je svemu unatoč naučio svirati gitaru, počeo je svirati na vjenčanjima, a kad je konačno snimio svoj prvi album u Nigeriji, na tamašek jeziku, on se masovno dijelio tim dijelom Afrike putem Bluetootha što je Mdou dalo veliku popularnost. Za svoje gitarističke uzore navodi Van Halena, Princea i Hendrixa.


VIŠE O TEMAMAklub MočvaraMdou Moctarkoncerti u Zagrebu
Povezano