FlixBusom u Berlin? Dobra ideja! Probali smo, evo kako nam je bilo...

Piše: M.T., Zagreb
Objavljeno 17.01.2018.

8

FlixBusom iz Zagreba u Berlin

FlixBusom iz Zagreba u Berlin

Pad Berlinskog zida uzdrmao je cijeli svijet, a put u Berlin u svakom slučaju će uzdrmati svačiji pogled na svijet

Berlin nije tako razvikan i napučen kao New York, London ili Tokio, ali nudi nezaboravne stvari i s dobrim razlogom kotira visoko na listi najcool i najposebnijih svjetskih metropola. Grad koji nam je pristupačan i geografski i financijski, i kroz koji i teče povijest dvadesetog stoljeća, susrećući se s vibracijama dvadeset i prvog, u posljednje je vrijeme možda najisplativije posjetiti autobusom, a tu se kao prirodno rješenje nameće nenadmašni Flixbus, koji omogućava udobno, bezbrižno, zabavno i povoljno putovanje.

Svi autobusi opremljeni su prostranim i udobnim sjedalima, wc-om, utičnicama za struju i besplatnim wi-fijem. Karte su mogu kupiti online, osoblje je ljubazno i susretljivo, sve se odrađuje brzo i bez puno gnjavaže. Ako tome pridodate i činjenicu da putem do Berlina i natrag usput uživate u posjeti brojnim europskim gradovima (Maribor, Ljubljana, Beč, Minhen, Dresden, Prag), onda je sve jasno.

Berlin | Foto: CroModa

Berlin | Foto: CroModa

Berlin nikako nije tipičan njemački grad i to će vam biti jasno čim uđete u njega. Ono što se u njemu događalo prije tridesetak godina bio je presedan koji je promijenio svjetski poredak, a padom Berlinskog zida, počeo je proces ujedinjenja dvije nekadašnje sasvim različite države u jednu. Pad Berlinskog zida uzdrmao je cijeli svijet, a put u Berlin u svakom slučaju će uzdrmati svačiji pogled na svijet. No, Berlin, iako je obojan poviješću, što se osjeti na svakom koraku, grad je umjetnika, tolerancije, grafita, zabave, provoda, shoppinga i uživanja. Veliki plus su mu pristupačne cijene, što vam garantira da ni u jednom trenutku nećete biti ni gladni ni žedni, jer već za nekoliko eura možete na svakom koraku probati hranu iz svih krajeva svijeta i siti i sretni uživati u gradu koji nudi milijun mjesta koja treba posjetiti.

#eastsidegallery #berlinwall #berlin #friedrichshain

A post shared by CroModa (@cromoda) on


Za atrakcije poput Brandenburških vrata i Reichstaga znate, a o onim naprednijim, 'skrivenim' berlinskim lokacijama u nekoj od narednih epizoda; sada se bacamo na naš mali vodič s pet točaka Berlina za početnike.

1. Friedrichshain, od East Side Galleryja do Berghaina

East Side Gallery kao spomen na Berlinski zid | Foto: CroModa

East Side Gallery kao spomen na Berlinski zid | Foto: CroModa

Najuzbudljivije od Berlina, dio grada koji se nekad nalazio s one istočne strane Zida. Pa kad smo već kod Zida, baš u Friedrichshainu, tik uz rijeku Spree, smješten je ostatak "Berliner Mauera", preko 150 kilometara dugačke barijere (i "pojasa smrti") koja je svijet dijelila na Istok i Zapad; s jedne strane Coca-Cola i David Bowie, s druge Trabant i Stasi. "East Side Gallery" kao oko tisuću metara dug, pritom i najbolje sačuvan ostatak Zida, velika je galerija na otvorenom i zbirka kultnih murala koje potpisuju umjetnici iz više od stotinu zemalja svijeta.

Friedrichshain

Friedrichshain

Friedrichshain je, ipak, malo više od spomenika - četvrt u kojoj je lakše "srediti" nedozvoljene supstance nego popiti kavu. Par stotina metara sjevernije od ostataka Zida smješten je jedan od najpoznatijih noćnih klubova na svijetu, glasoviti Berghain. Ali tu su i mnogi drugi klubovi elektronske glazbe i cool barovi u kojima ćete uživati u opuštenoj atmosferi, dašak egzotike čeka vas pored rijeke, u YAAM-u (Young African Art Market).

Cool barovi na sve strane...

Cool barovi na sve strane...

Propala industrija DDR-ovskog Berlina, poderane ulice, glamurozna Mercedes-Benz Arena, turisti iz Londona i Seoula spremni za partijanje u najluđim klubovima elektronske glazbe, policijske sirene i kranovi na svakom koraku - djelić je to šarmantnog miksa Friedrichshaina koji vrijedi osjetiti.

Burgermeister

Burgermeister

Ako ogladnite u tri ujutro (dogodi se svakome), Bürgermeister je dobra ideja za solidan hamburger i odlično pivo po skroz okej cijeni. S krumpirićima, nekih stotinjak kuna za dvije osobe.

2. Đir po Berlinu

S-Bahn | Foto: CroModa

S-Bahn | Foto: CroModa

Zaboravite na turističke autobuse, najbolji način za điranje njemačkom prijestolnicom je savršeno skockana mreža od oko 350 kilometara nadzemne i upola kraće podzemne željeznice.

S-Bahn je odlično rješenje za zimski đir po berlinskim kvartovima, za proljeće preporučujemo - bajk!

S-Bahn je odlično rješenje za zimski đir po berlinskim kvartovima, za proljeće preporučujemo - bajk!

Ako želite vidjeti grad u punoj dužini i širini, ukrcajte se na neku od linija S-Bahna (prijedlozi: S7, od Spandaua do glavne berlinske zračne luke Schönefeld i S2, od Bernaua do stanice Blankefelde-Mahlow, kao idealna tura na liniji sjever-jug).

Pogled iz nadzemne željeznice na sive kvartove istočnog Berlina

Pogled iz nadzemne željeznice na sive kvartove istočnog Berlina

Iako su male šanse da ćete naići na kontrtolu (nama se nikada nije dogodilo!), budite fini i pošteni, kupite kartu, za sve ono što Berlin nudi, i za grad tog kalibra, nije skupa. Prijedlog - tjedna karta koja košta 30 eura. Više informacija potražite ovdje.

3. Šetnja po Istočnom Berlinu

Široka i hladna - Karl-Marx-Allee

Široka i hladna - Karl-Marx-Allee

Neplanski, spontano, gdje god krenuli - nećete pogriješiti! Široka i hladna Karl-Marx-Allee najbolji je podsjetnik na neka ne tako davna vremena kada je drug Staljin na istoku grada bio cijenjena figura. Istočnoberlinske kvartove čak je i danas, nakon silnog upumpanog novca, teško zemljopisno i vremenski procesuirati i pozicionirati u glavi, svaka sličnost sa socijalističkim kvartovima jugoslavenskih gradića poput Zagreba i Beograda je slučajna.

Istočni dijelovi grada prepuni su barova i klubova s izaženom socijalističkom notom

Istočni dijelovi grada prepuni su barova i klubova s izaženom socijalističkom notom

Pored nakupine sivih betonskih neboderčina, tu su i uzbudljivi, charming dijelovi Istoka prepuni retro trgovina sa stvarčicama iz ere DDR-a, ostvarenje najvrućih snova svakog punokrvnog europskog hipstera.

Raj za hipstere

Raj za hipstere

Berlin je povijest, svaka ulica nosi neku priču, negdje na Istoku tako možete pronaći i prodavaonicu koju vodi Egon Krenz, bivši, posljednji čelnik Njemačke Demokratske Republike koji je za svoje grijehe pošteno odradio šest godina zatvora (iz kazamata izašao 2003. godine). I, kažu, ostao vjeran starim idealima.

4. Charlottenburg

Na zapadu...

Na zapadu...

Nakon komunističkog Istoka, šareni Zapad. Više je opcija, ali blještavi dio Charlottenburga, oko legendarnog kolodvora ZOO, inače jedne od najznačajnijih pop-culture priča prošlog stoljeća, najbolja je opcija.

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Kapitalističko šarenilo, bogatstvo, glamurozni hoteli, šopingiranje, najstariji zoološki vrt u Njemačkoj i (s dvadesetak tisuća životinja) najbogatiji na svijetu, i Mermorijalna crkva Kaiser Wilhelm, najvidljiviji i vjerojatno najsačuvaniji fizički ožiljak grada na jednu od najvećih bitki u povijesti čovječanstva - kada je stotinjak tisuća Hitlerovih Njemaca, mahom djece i staraca, pokušalo zaustviti nabrijane milijune Staljinovih fanova. U Charlottenburgu vam neće biti dosadno.

5. Gdje odsjesti

MEININGER Hotel Berlin East Side Gallery čeka vas u najuzbudljivijem dijelu Berlina, a cijene su više nego okej

MEININGER Hotel Berlin East Side Gallery čeka vas u najuzbudljivijem dijelu Berlina, a cijene su više nego okej

Berlin je prepun dobrih hotela i poprilično povoljnog smještaja, ali pošto je (vratimo se na točku jedan) Friedrichshain inicijalna i najzanimljivija točka našeg malog puta, MEININGER Hotel Berlin East Side Gallery savršen je izbor. Novootvoreni hotel smješten je tik iznad East Side Galleryja, stotinjak metara od Ostbahnhofa, koji vas spaja sa svim drugim dijelovima Berlina, te samo par minuta laganog hoda od već spomenutog Berghaina.


VIŠE O TEMAMAFlixBusBerlinMEININGER Hotel Berlin East Side GalleryEgon KrenzFriedrichshainklub Berghain
Povezano