Filmski ožujak u znaku žena koje su obilježile povijest

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.03.2022.

0

Copyright ©2002 Paramount Pictures and Miramax. All Rights Reserved.

Copyright ©2002 Paramount Pictures and Miramax. All Rights Reserved.

Salma Hayek vjerno je dočarala Fridin dramatični život obilježen posljedicama dječje paralize i teške prometne nesreće, kao i njezine ljubavne veze

Mnoge su žene obilježile povijest kroz razna područja – znanost, sport te različite oblike umjetnosti, a njihova dugotrajna borba za neovisnost i ravnopravni status u društvu često su prikazivani upravo kroz filmsku umjetnost. U mjesecu u kojem obilježavamo Međunarodni dan žena, prisjećamo se njihovih životnih priča kroz ekranizacije na FOX Movies kanalu.
Jedna od upečatljivijih je ona o meksičkoj slikarici Fridi Kahlo koja je stekla neku vrstu svetosti nakon svoje smrti. Salma Hayek vjerno je dočarala Fridin dramatični život obilježen posljedicama dječje paralize i teške prometne nesreće, kao i njezine ljubavne veze koje su u mnogočemu odredile put intrigantne umjetnice.
Još jedan poznati ženski lik utjelovila je oskarovka Jennifer Lawrence. Katniss Everdeen postala je simbol otpora i hrabrosti u serijalu „Igre gladi“, koji za razliku od književne trilogije, ima četiri filmska nastavka. Njezina se nesebičnost najbolje vidi kada spasi sestru i dobrovoljno se prijavi za igre, gdje pokazuje kako se izboriti za ono u što vjeruješ.

Neustrašivu arheologinju Laru Croft, Angelina Jolie preselila je s videoigre na kino platna te je jedan od rijetkih likova iz virtualnog svijeta koji je uspješno adaptiran za film. Angelina je 80 posto vratolomija u filmu odradila sama, a tijekom snimanja scene bungee jumpinga teško je ozlijedila gležanj pa je snimanje prekinuto dok se nije oporavila. Zanimljivo je da su u užem izboru za ekranizaciju kultne računalne junakinje bile Demi Moore i Pamela Anderson, no producenti su se ipak odlučili za Jolie.
Tris Prior (Shailene Woodley) iz trilogije „Različita“ još je jedna junakinja koja potvrđuje da biti različita nije mana već najveća prednost. Ovaj filmski serijal snimljen je prema bestsellerima Veronice Roth.

Uzbudljive avanture neustrašivih junakinja gledajte vikendom u 22 sata.

Popis izdvojenih filmova:

12.03. Igre gladi: Šojka rugalica 1
13.03. Igre gladi: Šojka rugalica 2
20.03. Različita
27.03. Frida

VIŠE O TEMAMAFrida KahlofilmoviSalma HayekFox Movies
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se