Eyeliner je odavno must-have, znate li kako ga pravilno koristiti?

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 15.01.2010.

0

Ilustracija | Foto: L'Oreal

Precizna tanka crta kistom na kapku iznad trepavica i glamurozni look pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća koju su slavnom učinile Audrey Hepburn, Liz Taylor i Brigitte Bardot, ponovno je IN.

Ilustracija | Foto: L'Oreal

Novost je što se često nalazi na licu koje uopće i nije našminkano. A, što se boja i oblika tiče, kreativnih ograničenja nema. Ono što jest ostalo isto - točnost linije i zavodljivost pogleda... Dramatično, ekstravagantno i odvažno – svojim maštovitim izgledom najnoviji make-up nipošto ne zaostaje za smjelošću ovogodišnje mode. Najčešće su istaknute, jasno definirane "mačkaste" oči. Kapci iscrtani tamnim eyelinerom i strogo konturirane obrve u oprečnosti su s matiranim, vrlo svijetlim tenom. Glavni pribor za kraljicu drame, dakako, crna olovka ili eyeliner.

Kako pravilno koristiti eyeliner


Eyeliner kao kozmetičko sredstvo predstavlja idealan način da se istakne oblik i veličina očiju, a cjelokupnom izgledu lica podari ljepota i izražajnost. Tanka crta daje definiciju i dubinu oka, a malenim kistom ili izoštrenom spužvicom nalik flomasteru s malo vizažističke umješnosti lako ćemo naglasiti liniju očiju.

Kako bi se savršeno nanijeli tuš na kapke potrebna je mirna ruka i dosta preciznosti pokreta.

Povucite kožu kapka prema vanjskom dijelu oka. Korištenje eyelinera započinje povlačenjem linije od unutrašnjeg prema vanjskom kutu oka što bliže moguće liniji trepavica, nakon što smo na kapke nanijeli sjenilo za oči, prekidajući liniju na mjestu gdje trepavice prestaju. Ekstravagantnije efekte dobit ćemo povlačeći je dalje, preko završetaka rubova trepavica. Ukoliko želite dužu vanjsku liniju eyelinera, pratite liniju donjeg kuta vašeg oka, povlačeći je u jednom potezu prema vrhu uha, da biste dobili kosi izgled očiju koji odgovara vašem licu. Uvijek izvijte liniju prema završecima obrva, kako biste izbjegli efekt spuštenih očiju. Samim vrškom kista započnite iscrtavanje vrlo tanke linije u unutrašnjosti oka, oblikujući je i podebljavajući prema sredini i vanjskim kutevima, prateći na taj način prirodan oblik oka.


Uskladite boje


Potrebno je voditi računa da boja eyelinera bude usklađena s bojom maskare za oči, ali i bojom kose. Osobama sa svjetlijom kosom bolje će pristajati sivi ili tamno smeđi tuš na kapcima. Za supermoderan izgled koristite samo eyeliner kako bi u potpunosti došao do izražaja.

Svakako je potrebno voditi računa i o obliku oka, a naročito o činjenici da će podcrtavanje eyelinerom male oči optički učiniti manjima. Kako bi se oči doimale krupnijima, koristite mali trik – unutrašnji rub kapaka iscrtajte bijelom olovkom, odnosno, unutrašnje kutove oka posvijetlite bijelim svjetlucavim sjenilom u prahu.
Ukoliko su oči više razmaknute, linija preko cijeloga kapka učinit će da one izgledaju više približene, a ukoliko su, pak, preblizu, potrebno je ocrtati samo vanjsku polovicu oka.

S nanosima eyelinera ne treba pretjerivati jer ćemo postići efekte suprotne željenima. Najbolje ga je nanijeti samo na gornji kapak, jer iscrtavanje tušem na donjoj linija trepavica može samo dodatno istaknuti nesavršenosti oblika oka. Ukoliko, pak, niste vješti u preciznom iscrtavanju očiju tušem za oči, koristite suho sjenilom neutralne boje kojim ćete tanke linije na očima izvuči pomoću tankog vlažnog kista.
VIŠE O TEMAMAeyeliner. obrvekako koristiti eyeliner