Ova kuća u Vinogradskoj prava je minimalistička oaza

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.12.2020.

0

Foto: Duško Vlaović

Foto: Duško Vlaović

Ljubiteljima arhitekture i dizajna, kao i onima koji vole u svemu pronalaziti ljepotu, sklad i ravnotežu, projekt 'Kuća u Vinogradskoj' zasigurno će djelovati zanimljivo

Lijep i skladan interijer praznik je za oči i hrana za dušu. Kažu da dvije stvari prostor čine doista bezvremenskim, osjećaj prošlosti i djelić budućnosti kojima je prostor prožet, dok se savršenstvo dizajna postiže autorovim kršenjem pravila, stvarajući kvalitetu i ljepotu koja ne dopušta pogledu da ostane na jednom mjestu.

Kuća u Vinogradskoj

Kuća u Vinogradskoj

a ljubitelje arhitekture i dizajna, kao i one koji vole u svemu pronalaziti ljepotu, sklad i ravnotežu, projekt 'Kuća u Vinogradskoj' zasigurno će privući pažnju. Stjepan Čagalj, mlado lice hrvatske dizajnerske scene, nakon iskustva studiranja na Londonskom sveučilištu arhitekture i dizajna, odlučio je svoje znanje primijeniti i na hrvatskom tržištu te se samostalno okušati u ovom zahtjevnom projektu.

Foto: Duško Vlaović

Foto: Duško Vlaović

Njegov projekt ‘Kuća u Vinogradskoj’ zahtijevao je kompletnu renovaciju i adaptaciju prostora, dok je dotrajali interijer trebalo privesti novoj namjeni. Stjepan je kombiniranjem različitih stilova prostoru dao nov i neprepoznatljiv izgled, koji mami poglede.

Kuća u Vinogradskoj

Kuća u Vinogradskoj

Ono što prostor čini jedinstvenim već na prvi pogled su jednostavnost te iznimna pozornost na detalje. Svaki komad namještaja je kao svojevrsna skulptura u prostoru, a mikrolokacije kuće prepune su kamenih postolja ispunjenih umjetninama kojima se dobio savršen balans elegancije, profinjenosti i udobnosti.

Foto: Duško Vlaović

Foto: Duško Vlaović

Ideja autora bila je stvaranje osjećaja opuštenosti onih koji borave u kući, stvaranjem kontrasta između tmurnih zagrebačkih dana i vedrog raspoloženja te u isto vrijeme monokromastog doma. Upravo zbog toga, imajući na umu razvedenost prostora, Stjepan je odlučio uskladiti svijetle tonove s crnim akcentima.

Foto: Duško Vlaović

Foto: Duško Vlaović

Kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica slijede slobodni prostorni koncept ili takozvani open space, što omogućava višenamjensko korištenje prostorije. Ovoj prostoriji je dana toplina korištenjem bijelog drva na podu, a dominiraju svijetle neutralne boje i prirodni materijali. Bilo je potrebno izbjeći jednoličnost, a to se postiglo detaljima u crnoj boji, s kojima prostor postaje moderno stiliziran.

Kuća u Vinogradskoj

Kuća u Vinogradskoj

Jedan od zanimljivih detalja u crnoj boji su i ručno izrađene stolice brenda Faye Toogood, britanske dizajnerice poznate po dizajnima neobičnih oblika. Kuhinju krasi minimalistički dizajn. Imajući na umu da je kuhinja prostorija koja mora zadovoljiti niz ne samo estetskih, već i funkcionalnih kriterija, osigurani su visoko kvalitetni spremnici hrane te radne površine. Staklena stijena koja se pruža po cijeloj dužini ovog openspace prostora vodi do prostranog balkona koji naprosto oduzima dah.

Foto: Duško Vlaović

Foto: Duško Vlaović

Posebnu pažnju pri uređenju imala je po mnogima najbitnija prostorija kuće - glavna spavaća soba. Ono što je posebno zanimljivo u ovom prostoru je pozicioniranje glavne kupaonice. Naime, u spavaću sobu ulazi se kroz samo kupaonicu, koja vodi do spavaće sobe, a fluidnost prostora nastavlja se na walk-in ormar. Kupaonica, jednako kao i ostale prostorije kuće, ispunjena je detaljima i predmetima crne boje. Jedan od diskretnih, ali u isto vrijeme i dojmljivih detalja, zasigurno su fan buster i punch prekidači brušenog bakra. Ovi naizgled mali, ali efektni detalji, postali su jedan od zaštitnih znakova ove dvokatnice. Predivna staklena bočna fasada ima pogled na privatno dvorište, a vodi do prizemlja ove dvokatnice.

Kuća u Vinogradskoj

Kuća u Vinogradskoj

"Staklenom bočnom fasadom htio sam približiti okoliš unutarnjem prostoru  te kreirati povezanost modernog i prirodnog svijeta". - kaže Čagalj. Prizemlje započinje s predsobljem, koji zahvaljujući visokim stropovima od 4.5 metara dobiva na osjećaju prostranosti.

Kuća u Vinogradskoj

Kuća u Vinogradskoj

Ovaj mali, ali u isto vrijeme i komforan dio kuće, čini cjelinu prizemlja ove očaravajuće dvokatnice. Tok se nastavlja prema hodniku, koji podsjeća na ulazak u umjetničku galeriju. Upravo ovo je i bio cilj mladog arhitekta, koji je s bijelim zidovima te portretima po dužini cijelog hodnika želio stvoriti svojevrsni osjećaj sofisticiranosti ulaska u umjetničku galeriju. Umjetnički hodnik završava kupaonicom, koja izgledom podsjeća na wellness.

Foto: Duško Vlaović

Foto: Duško Vlaović

Ulaskom u kupaonicu, pogled dakako krade walk-in tuš, dok se doživljaj wellness-a dodatno dobiva s lukovima i zaobljenim stropovima, a elegantnu bijelu boju nadopunila je zidna keramika sive boje.


VIŠE O TEMAMAdizajn interijeraStjepan Čagaljuređenje domainterijerikuće u Zagrebu
Povezano