Evo što ne smijete propustiti na Zagreb Design Weeku

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.09.2022.

0

Foto: Zagreb Design Week

Foto: Zagreb Design Week

Sinoć je otvoreno deveto izdanje Zagreb Design Weeka, koji se ove godine održava u Akademiji likovnih umjetnost. Od mnoštva zanimljivih izložbi koje nas očekuju u šest dana ZGDW izdvajamo samo neke.

Supermarket budućnosti, nizozemsku izložbu dizajna hrane  koju će od  6. do 11. rujna, ugostiti Galerija Putolovac u Ilici 112. Riječ je o izložbi kustosica Chloé Rutzerveld i Annelies Hermsen iz World Design Embassies, premijerno prikazanu na zadnjem Dutch Design Weeku.

Na ZGDW će se predstaviti i pet najboljih hrvatskih proizvođača namještaja: Prostoria, Milla&Milli, Dizz Concept, NUNC i Metoda. Kako se kroz godine razvijao Zagreb Design Week paralelno s njim rastao je i domaći dizajn, koji danas, devet godina kasnije, predstavlja ozbiljan temelj za razvoj hrvatske industrije namještaja. Izgrađena na zdravim temeljima suradnje investitora, inženjera i dizajnera, sa svojim se inovacijama i promišljenim, ali itekako odvažnim poslovnim pothvatima prometnula u jednu vitalnu scenu prepoznatu i cijenjenu i izvan naših granica. Sada neke od njihovih najboljih dizajnerskih ostvarenja možete vidjeti na jednom mjestu.

Tijekom ZGDW-a održat će se i izložba najvećeg hrvatskog brenda – Penkale. Točno je stoljeće prošlo od smrti Slavoljuba Penkale, čovjeka koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku. Obljetnica smrti, povod je izložbi „Penkala iz Zbirke Tischler“ koja će se održati na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85. Zvuči nevjerojatno, ali ovo je prva izložba posvećena marki Penkala. Izloženi predmeti prikupljeni su zahvaljujući fanatičnoj posvećenosti g. Miroslava Tischlera koji desetljećima radi na stvaranju ove jedinstvene zbirke.

Na ovogodišnjem ZGDW-u očekuje vas i posebno iznenađenje. Naime , poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić izradit će portrete posjetitelja kao svojevrsni homage inspirativnom prostoru ALU, na kojem je diplomirao slikarstvo. Boris Ljubičić na ovogodišnjoj izlaže i dva sasvim originalna projekta: HVADRATI i No Smoking.

Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb na ZGDW- u predstavlja izložbu suvremenog mađarskog dizajna. U suradnji s Mađarskom udrugom za inovacije i Nacionalnim uredom za intelektualno vlasništvo, kustosica Rita Mária Halasi odabrala je 24 pametno dizajnirana proizvoda kojima Mađarska odgovara na globalne izazove.  Izložba „Pametna Mađarska“ („Smart Hungary“),  gostuje na ZGDW-u nakon New Yorka.


VIŠE O TEMAMAizložbe u ZagrebuZagreb Design WeekSlavoljub Penkala
Povezano