Evo kako očuvati zdravlje i sjaj kose ljeti

Piše: A.Z., Zagreb
Objavljeno 19.06.2024.

0

Foto: L'Oréal

Foto: L'Oréal

Iako nam se ponekad čini da nam je od soli i mora kosa najljepša upravo u ljetnim mjesecima, činjenica je da je u tom razdoblju izrazito sklona oštećivanju. Baš zato donosimo vam trikove uz koje ćete ju bez problema održati zdravom.

More, sunce, sol, lepršavi i opušteni valovi u kosi - svima nam se ponekad čini kako je sve, pa tako i kosa te naša frizura, ljepša i glamuroznija upravo u ljetnim mjesecima. Iako ne tvrdimo kako to nije istina, činjenica je da brojni faktori utječu na kosu te vrlo lako mogu uzrokovati oštećivanje i pucanje kose.

To su prije svega sol, prekomjerna toplina i UV-zrake i slično. Zato je izrazito važno temeljito i redovito se brinuti o svojoj kosi. Ako ste se pitali koji je najučinkovitiji način za to, ne brinite! Istražili smo savjete stručnjaka i okupili one najvažnije trikove i najkorisnije savjete koje biste trebali znati o zdravlju kosu.

1. Zaštitite kosu od jakog sunca

Kao i s kožom, naša je kosa jako podložna oštećivanju i isušivanju uslijed prekomjernog izlaganja štetnim UV-zrakama. Zato, preporučamo da kada god možete nosite šešir ili slično pokrivalo za glavu koje će zaštititi vašu kosu. Ako pak to ne želite ili ne možete, pobrinite se da nanesete proizvod za zaštitu kose od topline. Danas na tržištu postoje brojni sprejevi i preparati za kosu sa SPF-om.

2. Zaštitite kosu od slane vode

Vjerovali ili ne, slana morska voda snažno izvlači vodu i vlagu iz vaše kose pa je, shodno tome, čini vrlo suhom i podložnom pucanju. Kako biste to izbjegli, preporuča se da svoju kosu nježno isperete običnom vodom, odmah nakon izlaska iz mora. Ono što također svi često radimo neznajući da tako oštećujemo kosu je brisanje grubim ručnikom. Radije vlažnu kosu nakon što ste je isprali pustite da se sama postepeno osuši.

3. Koristite ulja za kosu

Vjerujemo da je ovo svima već poznato, no nije na odmet ponoviti gradivo! Prirodna ulja imaju vrlo efektan njegujuć učinak, kako na kožu, tako naravno i na kosu. Prepuna su hranjivih sastojaka koji kosi vraćaju sjaj i pomažu da zadrži hidrataciju. Osim toga, stvaraju i zaštitan sloj koji traje pa će vaša kosa općenito biti manje podložna raznim oštećenjima. Preporučamo neka od prirodnih ulja poput ulja od koprive, kokosa, jojobe i slično.

4. Kosu ne perite prečesto

Ovo će vam se možda na prvu učiniti pomalo ne logično, no kada bolje razmislitem uistinu ima smisla. Svakodnevno pranje kose ljeti nije preporučljivo! Zapravo, prečestim pranjem kose uklanjamo prirodna ulja koja njeguju kosu i ne samo to - time zapravo potičemo dodatnu proizvodnju ulja pa nam se kosa češće i jače masti. Radije pranje povremeno zamijenite običnim ispiranjem kose i to hladnom vodom jer će joj to pomoći da zadrži vlagu.


VIŠE O TEMAMAnjega kosefrizuresavjetibeauty savjeti
Povezano