GASTRO CHIC Dvi murve - spoj tradicije i inovacije

Piše: Iva Tuđa, Zagreb, Pula
Objavljeno 16.11.2012.

59

Prostorom dominiraju tople boje, glineni vrčevi, starinski svijećnjaci, barokna ogledala, vintage komode...

Iva Tuđa u restoranu Dvi murve | Foto: Belizar Valić

Iva Tuđa u restoranu Dvi murve | Foto: Belizar Valić

Svoje istarsko gastronomsko putovanje prije puno godina započela sam u restoranu Dvi murve u Poreču i baš zbog tog iznimno ugodnog sjećanja odlučila sam s njim započeti i svoju današnju priču.

Za predjelo me oduševio carpaccio od tune i vrganja, dok sam kao glavno jelo odabrala odrezak od boškarina u umaku od teranina

Kao veliki ljubitelj istarske kuhinje, bilo da se radi o njihovoj tjestenini, mesu (prvenstveno mislim na fantastičan pršut i meso boškarina) ili prekvalitetnim vinima, smatram da istarski restorani zaslužuju veliko mjesto na hrvatskoj gastro sceni.

Dvi murve spada u onaj tip restorana koji njeguju tradiciju, ali u u isto vrijeme održavaju korak sa najnovijim trendovima svjetske gastronomije.

Od samih početaka do danas (sve je krenulo 1973., iduće godine slavi se 40. rođendan), restoran Dvi murve mijenjao je u nekim detaljima svoja usmjerenja, ali ne i svoju baznu filozofiju. Ona je od samog početka vrlo jednostavna i decentna. Njegujući vrlo individualan pristup svakom gostu te brinući se o svakodnevnoj nabavci isključivo svježih namirnica, ribe i mesa kroz sve ove godine nikada nisu gubili na kvaliteti ponude unatoč današnjem kriznom recesijskom dobu.

Dvi murve | Foto: Belizar Valić / CroModa

Dvi murve | Foto: Belizar Valić / CroModa

Prvo što sam uočila kada sam ponovno ušla u Dvi murve je onaj tipičan autohtoni istarski ambijent s puno osmišljenih detalja. Tako prostorom, kako vanjskim tako i unutarnjim dominiraju tople boje, glineni vrčevi, starinski svijećnjaci, barokna ogledala, vintage komode... Prostorom se razlijeva svjetlost kamina.

Umirujuć i topao, u isto vrijeme je i vrlo prozračan i ni u jednom trenu nemate osjećaj da kada pojedete svoj menu želite otići. Sve je to više poput intimnog dnevnog boravka. U takvom okružju i ugodnom društvu idealno je proslaviti rođendan, zaruke ili neki intimniji trenutak u svom životu.

Dvi murve iduće godine slavi 40. rođendan

Dvi murve iduće godine slavi 40. rođendan

U cijeloj toj priči ipak je najbitnija hrana. Odlučila sam jesti ribu i meso. Za predjelo me oduševio carpaccio od tune i vrganja, dok sam za glavno jelo odabrala odrezak od boškarina u umaku od teranina. Spoj sočnog odreska i slatkog umaka od teranina (liker od terana) bio je odličan!

Dvi murve | Foto: Belizar Valić / CroModa

Dvi murve | Foto: Belizar Valić / CroModa

Nisam, naravno, zaobišla ni slatki dio. Odlučila sam se za semifredo od badema i tako na pravi način završila svoju uživanciju u Dvi murve.

Bila je to jedna posve zaokružena cjelina.

Shvatila sam da je ponovno najbitnija jedna stvar, a to je ljubav i vjera u ono što radiš i čime se baviš.

Zalaganje koje vlasnici ulažu u svoj mali pogon nemoguće je ne primijetiti

Zalaganje koje vlasnici ulažu u svoj mali pogon nemoguće je ne primijetiti

Upoznavši vlasnicu i cijelu obitelj koja stoji iza Dvi murve sve vam postaje jasno.  Entuzijazam, trud i zalaganje koji ulažu u svoj mali pogon nemoguće je ne primijetiti. On se očituje u svakom detalju, namirnici, izboru kuhara, odličnog osoblja…

To je ono što svaku priču nosi i održava. Razina poslovanja povezana je sa razinom predanosti i energije u svakom poslovanju.

> Više iz rubrike Something Delicious by Iva Tuđa


VIŠE O TEMAMARestoran Dvi murveistarska kuhinjaSomething Delicious
Povezano