Dokumentarac o Helmutu Newtonu uskoro u kinima

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.10.2022.

0

Foto: Restart Label

Foto: Restart Label

Dokumenatarac o kultnom majstoru modne fotografije Helmutu Newtonu 18. listopada kreće u distribuciju po kinima diljem Hrvatske

Jedan od velikih majstora fotografije, Helmut Newton, proslavio se istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti. Njegov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte?

U filmu "Helmut Newton: Perverzija i ljepota" kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, ovaj dokumentarac govori o njegovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela – stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena.
 

Uzbudljivo zabavan prikaz kontroverznog genija

 
Povodom godišnjice Newtonovog stotog rođendana poznati autor, novinar i redatelj Gero von Boehm u dokumentarnom filmu prikazuje fotografovu dirljivu životnu priču i baca jedinstven pogled na Newtonov opus: prikaz ženskog tijela.

Foto: Restart Label

Foto: Restart Label

Sedamdesetih je Newton svojim avangardnim fotografijama pokrenuo novo razdoblje. Nikad prije se u modnim časopisima i oglašavanju žene nisu mogle vidjeti u takvim inscenacijama i glamuru. Helmut je svoje modele smještao uz ogromne agresivne pse, po jezovito osvjetljenim noćnim ulicama, s opasnim rekvizitima poput noževa, u muškoj odjeći – ukratko, dovodeći u pitanje društvene norme.

Koliko je Newton utjecao na naše viđenje ženskog tijela? Koje je poglede i žudnje prenosio putem moći svojih fotografija? Da li su snažne žene koje je fotografirao seksualni objekti ili seksualni subjekti? Koliko se danas cijene Newtonove fotografije?

U filmu možemo čuti neke od njegovih glavnih ženskih modela – iz svijeta filma i svijeta mode to su: Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Grace Jones, Anna Wintour, Marianne Faithfull, Hanna Schygulla, Claudia Schiffer, Nadja Auermann, Sylvia Gobbel, Carla Sozzani, Arja Toyryla i naravno njegova žena June Newton, kao i kritičke glasove poput Susan Sontag u poznatoj razmjeni mišljenja kada ga je otvoreno optužila za mizoginiju.
Von Boehmov zabavni dokumentarac putuje s Helmutom Newtonom i “njegovim” ženama kroz razne faze njegovog izuzetnog, ponekad i dramatičnog života prikazujući njegov rad i njegov svijet koristeći Newtonov ogromni fotografski arhiv i tako nam prikazuje razne aspekte ovog kontroverznog fotografa.


VIŠE O TEMAMAdokumentarni filmoviHelmut Newtonmodna fotografijamodna industrija
Povezano