Doajenka hrvatske mode Branka Donassy slavi 35. obljetnicu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.03.2020.

0

Kreacija Branke Donassy

Kreacija Branke Donassy

Doajenka hrvatske modne scene i diva avangarde Branka Donassy ove godine prigodnom retrospektivnom revijom obilježava 35 godina od svoje prve revije

Karijera Branke Donassy započela je i ranije, ali pravi profesionalni početak obilježila je revija 1985. kad je kao već formirana dizajnerica postala članicom ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja. Ta joj je revija donijela i prvu nagradu na tadašnjem Tjednu mode u Zagrebu. Danas, 35 godina kasnije, na tjednu mode Fashion .hr, u sklopu kojeg Donassy nastupa već dugi niz godina, dizajnerica će prikazati veličanstvenu retrospektivnu reviju koja donosi komade modne avangarde duboko urezane u našu modnu povijest.

"Bit će to svojevrstan vremeplov kroz moj rad, počevši od moje prve revije 85. Prikazat ću radove koje sam sačuvala u arhivi ili posudila od sadašnjih vlasnika i sama začuđena kako su još u dobrom stanju. Svaki odabrani rad po nečemu je zanimljiv i poseban", izjavila je u susret reviji Branka Donassy.

Neki od njezinih najpoznatijih radova plijenili su pažnju ne samo domaće nego i svjetske javnosti. Tako će se na ovoj reviji moći vidjeti jedina haljina iz Hrvatske, koja je osvojila nagradu za najbolju dizajnersku haljinu na izboru Miss World. Haljinu pod imenom "Tisuću otoka" 1995. godine nosila je Anica Martinović koja je tad osvojila titulu prve pratilje Miss World. Inspirirana tada našim morem, poslala je poruku ljepote i optimizma, a uvijek će reći kako je priroda neiscrpan izvor inspiracije ako ju se pažljivo promatra. Analitički pristup i dizajn promišljen do svakog detalja, pomno odabiranje materijala i načina izrade sastavni je dio njezinog stvaranja i kreiranja.

35. godina modnog djelovanja Branke Donassy

35. godina modnog djelovanja Branke Donassy

Za sebe voli reći kako se ne bavi dekoracijom jer važan joj je harmoničan odnos funkcije i dizajna, a poštivanje tijela za nju je vječni imperativ. U svojim radovima, Branka često problematizira odnos prema ženskom tijelu.

"Kroz povijest smo mogli svašta vidjeti, a danas je posebno izražena jeftina, pretjerana erotizacija na koju nažalost i same žene pristaju. Moj 'Grudnjak-akvarij' progovara o toj temi. Na golom tijelu i sam u obliku dojki, staklen, proziran, čvrst, a opet i krhak, izvana hladan i tvrd na dodir, ali ipak se sve čini dostupnim. Oko bradavice ribice u vodi izazovno plivaju, ali voda je izvor života,  a riba je simbol krščanstva", tako svoje razmišljanje Branka pretvara u prava modna umjetnička djela.

Kreacija Branke Donassy

Kreacija Branke Donassy

Retrospektivna revija Branke Donassy na programu je 20. ožujka na pisti Fashion .hr-a.


VIŠE O TEMAMABranka Donassy
Povezano