Dan japanske kulture u splitskom briig boutique hotelu

Piše: CroModa, Split
Objavljeno 19.02.2020.

0

Kaligrafija. Baikei Uehira

Kaligrafija. Baikei Uehira

U Splitu se sprema mali dan japanske kulture koji zajednički organiziraju briig boutique hotel te JCEA, japansko hrvatsko društvo razmjene

U čarobni svijet japanske nematerijalne baštine oslikavanja kaligrafije, u kojoj je svako djelo unikat visoke vrijednosti, uvest će nas poznati japanski umjetnici, a osim radionica kaligrafije i origamija, sprema se posebna večera vrsnih japanskih specijaliteta uz jazz glazbeni nastup. Datum koji svakako treba upisati u svoje kalendare je 24. veljače, a za sudjelovanje se potrebno pravovremeno prijaviti.
Već na samom ulazu u hotel goste će dočekati izložba japanske Kakedziku tapiserije čiji dizajn potpisuje Baikei Uehira sa svojim suradnicima. Ovaj umjetnik i majstor kaligrafije, profesor te predsjednik Seisho Calligraphy Associationa iz Osake, istinski je ambasador japanske kulture. Smatra se pionirom live kaligrafije, a svoje je vještine i rad, tijekom bogate karijere, prezentirao je diljem svijeta. Sve one koje zanima ova drevna vještina lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje, i koji žele provjeriti svoje vještine, moći će to učiniti na radionici kaligrafije koja je besplatna te je na rasporedu u 17.30 sati, a otvorena je za samo četrdeset polaznika.
Kaligrafija je u japanskoj kulturi pisanja i danas vrlo važna i inspirirajuća. Smatra se da je od same čitljivosti važnije postizanje savršene estetske uravnoteženosti te pokazivanje osjećaja, a kako to rade pravi majstori pokazat će Baikei Uehira, Taiga Uehira & Uehira Seike, na posebnom druženju i prikazu oslikavanja kaligrafije, koje je predviđeno za sto osoba te počinje u 18.45 sati. "Kao kaligraf, koristim simbole kako bih izrazio poruke koje želim prenijeti. Ali, iznad svakog pisanog znaka, postoji neka druga dimenzija koja se skriva u praznini. Tamo gdje se susreću bijeli papir i crna tinta, postoji kontrast najvećeg ekstrema, i ta se tajanstvena dualnost mora skladno očitovati kako bi podržala cjelovitost svakog simbola. Bilo da pišem klasična ili apstraktna djela, za umjetnost doista imam samo jednu nadu – da okuplja i povezuje ljude i neka ih inspirira da pronađu isti sklad u životu koji pokušavam izraziti na svom listu papira", – poručio je majstor Baikei Uehira.

Canelon od tune

Canelon od tune

Presavijeni je papir u drevnom Japanu imao posebno značenje u vjerskim obredima, kao i u ophođenju među ljudima. Origami – japansko umijeće savijanja papira – jednako je dio tradicije, kao i moderne znanosti i umjetnosti koja osvaja sve više poklonika širom svijeta, a 24. veljače su na rasporedu i jednosatne besplatne radionice pod vodstvom origami sanjara i umjetnika, predsjednice hrvatskog, a članice američkog i britanskog origami društva, Sanje Srbljinović Čuček. Radionice će se odvijati u okrugloj staklenoj dvorani u kongresnom dijelu hotela, u grupama od deset polaznika, u  10, 12, 16 i 18 sati. Kao i za ostale radionice potrebno se unaprijed prijaviti na e-mail adresu: info@briig-hotel.com ili na telefon 021 399 300.

briig boutique hotel

briig boutique hotel

Posebna večer japanske kulture u briigu završit će uz pravu rapsodiju okusa i mirisa ove drevne kulture i zemlje. Chef restorana Median, Jerko Roso zajedno će s chefom Hrvojem Zirojevićem, koji je već dva puta uspješno u Japanu predstavljao hrvatsku kuhinju, prezentirat će japanske specijalitete pripremljene od pomno probranih domaćih i lokalnih namirnica u večeri od pet slijedova. Canelon od tune punjen gušćom jetrom, rižot u moru okupan u perovom uhu, mušulama, škampima i kamenicama te raža u juiceu od povrća samo su djelić onoga u čemu se odabrani gosti moći uživati. Cijena večere od pet slijedova uz šest čaša vina je 400 kuna po osobi, a mjesto je također potrebno rezervirati. Početak je predviđen u 19.30 sati.

Dan japanske kulture zaokružit će i prigodni glazbeni program. U Split stiže jazz glazbenica Minami Kayoko, koja je rođena u Osaki, a diplomirala je glazbenu školu Arrow Jazz Orchestra. Kao jazz vokalistica je počela nastupati s 20 godina, a nakon svoje prve svirke u Jazz Club Candy u Kyotu, postala je neizostavno ime jazz scene. Minami se 2011. godine preselila u Berlin i brzo se uključila u tamošnju jazz scenu, nastupajući u brojnim uglednim gradskim jazz klubovima. 2016. godine izdala je debitantski album Aguas Del Mundo čime je ostvarila svoj dugogodišnji san. Ova vrhunska glazbenica će nastupiti uz pratnju čuvenog splitsko-zadarskog jazz sastava Black coffee.

VIŠE O TEMAMAbriig boutique hoteljapanska kulturajapanska kuhinjaBaikei Uehirakaligrafija
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se