Cinehill Motovun u Laubu donosi pobjedničke filmove

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 29.08.2023.

0

Foto: Tomislav Lipošek

Foto: Tomislav Lipošek

Nakon dvodnevnog predaha program se nastavlja u srijedu. U Laubi će biti proglašen i pobjednik kratke hrvatske konkurencije.

Prvi dio programa Cinehill Motovuna u Laubi zagrebačku publiku zabavio je prošlog tjedna nizom fantastičnih filmova. Uz prvi češki SF i pobjednika Sundancea, gledatelji su imali priliku vidjeti i dvije premijere kratkih filmova u konkurenciji za najbolji kratki hrvatski film, Bruna, zimus Marka Bičanića i Most Jakova Nole.

Slijede još dvije premijere iz kratke hrvatske konkurencije čiji će pobjednik biti proglašen upravo u Laubi, a uz nagradu Corto Montonaro dobiva i iznos od 1.000 eura. Tu je i pet atraktivnih međunarodnih naslova, među kojima su i pobjednici ovogodišnjeg Cinehill Motovuna.

Srijeda, 30. kolovoza zagrebačkoj publici donosi Palomu, intrigantnu brazilsku romantičnu priču o transrodnoj ženi koja se hvata ukoštac s ruralnom sredinom nakon što je svećenik odbije vjenčati s dečkom. Filmu prethodi projekcija kratkog hrvatskog filma Espi Ivana Grgura, pravi vizualni bombon o mladom trans muškarcu koji je upravo prošao osobnu tranziciju.

U četvrtak, 31. kolovoza na rasporedu je dobitnik festivalske nagrade filmskih kritičara – sjajna bugarska drama Blagina pouka Stefana Komandareva. Priča je to o umirovljenici koja prijevarom gubi životnu ušteđevinu te nakon prihvaćanja ponude za sumnjiv posao i sama postaje prevarantica. U petak, 1. rujna slijedi projekcija još jednog distopijskog filma. Talijanski film Suša Paola Virzìja bavi se posljedicama apokaliptične trogodišnje suše u Rimu, a u jednoj od uloga nastupa i proslavljena Monica Bellucci.

Iz Maroka u subotu 2. rujna stiže napeti urbani triler Psi, nagrađen u Cannesu. Film prati oca i sina koji uz pomoć sitnog kriminala preživljavaju na ulicama radničkog predgrađa Casablance, sve dok ih ne dočeka jedan sasvim drukčiji, i opasniji, zadatak. Noć pred njima duga je i nepredvidiva. Projekciju prati prikazivanje kratkog hrvatskog filma Mali val Filipa Peruzovića o sredovječnom obiteljskom čovjeku na kratkom putovanju kroz egzistencijalnu krizu.

Program u Laubi zatvorit će 3. rujna festivalski pobjednik, Jezero Falcon kanadske redateljice Charlotte Le Bon. Sramežljivi tinejdžer Bastien stiže na obiteljsko ljetovanje u Quebec, gdje doživljava svoju prvu romansu. Ovaj poetičan prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije ostaje u mislima još dugo nakon završetka filma.

Pravu autohtonu aromu gorskih krajeva, sukladno novoj festivalskoj lokaciji, osigurala je udruga Bregovita Hrvatska, čija se vina mogu kušati svake večeri u Laubi uz happy hour. Udruga okuplja vinare kontinentalnih krajeva, a kroz Visoko vinsko poslanstvo partner im je upravo Lauba.

U prodaji su ulaznice, po cijeni od 5 eura za pojedinačne projekcije, a tu je i komplet od četiri ulaznice za četiri različite projekcije po cijeni od 15 eura.


VIŠE O TEMAMAMotovun Film Festivalfilmski festivaliizložbeLaubaCinehill
Povezano