Cindy: "Sve je u vašim rukama, borite se!"

Piše: CroModa Digital
Objavljeno 19.11.2009.

0

Cindy Crawford, jedna od najpopularnijih manekenki u povijesti modne industrije, za Guardian govori o feminizmu, idealima ljepote, dobrim i lošim stranama mode te, naravno, o svojoj karijeri. Prenosimo vam razgovor u cjelosti.

Cindy Crawford, jedna od najpopularnijih manekenki u povijesti modne industrije, za Guardian govori o feminizmu, idealima ljepote, dobrim i lošim stranama mode te, naravno, o svojoj karijeri. Prenosimo vam najzanimljivije dijelove razgovora.

Cindy Crawford

Cindy Crawford

Veliki broj supermodela iz 90-ih se nakon dužeg vremena vraća na scenu. Možemo li nešto slično očekivati od vas?

Vrijeme ide i nosi neke nove stvari, a s vremenom se mijenjaju i naši pogledi na život. Imam liniju za njegu tijela i liniju namještaja, prilično sam zaposlena. Često idem na poslovne sastanke i različite susrete marketinških stručnjaka. Ima tu dosta sličnosti s manekenskim poslom jer često radim reklame.

Cindy Crawford (Foto: Bubble.com)

Cindy Crawford (Foto: Bubble.com)

Jedno vrijeme se pričalo kako supermodeli ujutro ne izlaze iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara. Koliko je istine bilo u tome?

Linda (Evangelista) se vjerojatno stotinu puta pokajala što je to rekla. Bilo je zaista ludo reći nešto u tom stilu. Na nekim angažmanima, poput snimanja naslovnica za magazine, zapravo ne zaradite ništa. S druge strane, na velikim reklamnim kampanjama se mogla zaraditi hrpa novca.

Jesu li modeli danas previše mršavi?

Zbog toga ne možete kriviti djevojke. One su takve kakve jesu, a pravo je pitanje što traži modna industrija. Kate Moss normalno jede, ona je uvijek živjela istim tempom kao i ja. Ali je jednostavno bila mršava. Moda je sva u krajnostima i ekstremima.

Kakav je osjećaj biti svjetski poznata manekenka?

Ima tu i dobrih i loših stvari. Zadovoljstvo je kada se vaš rad cijeni. S druge strane – posao modela donosi veliki pritisak. Ponekad su mi trebali sati brige o kosi i make-upu kako bih izgledala lijepo. To je bilo kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina prošlog stoljeća kada se koristilo puno šminke, a frizure su bile nemoguće. Također, potrebno je puno samopouzdanja kada si u backstageu u društvu 30 prelijepih djevojaka.

"Zašto kupujete nešto što vam se ne sviđa?"

Što vidite kada se pogledate u ogledalo?

Ne provodim puno vremena pred ogledalom. Imam previše posla i ne razmišljam tako često o izgledu. Jutra provodim s djecom, važnije mi je pripremiti odjeću za svoju kćer nego za sebe.

Jeste li feministica?

U nekim stvarima jesam! Ali nisam provela život razmišljajući kako da budem ravnopravna s dečkima. Opet, ako me pitate trebaju li žene zarađivati jednaku količinu novca kao i muškarci, moj odgovor je – DA!

Kako se modna industrija odnosi prema ženama?

Pa žene su velike konzumentice i kao takve imaju moć. Ako vam se nešto ne sviđa, ne kupujte to! Ne volim ljudie koji se stalno žale na neke stvari, a uporno ih nastavljaju konzumirati. Nitko vas ne tjera da nešto kupite. Ako su već svi toliko protiv mršavih modela, pa neka prestanu kupovati magazine koji propagiraju takav ideal ljepote!  Vjerujte mi, magazini bi za dva dana promijenili svoju politiku. Sve je to čisti biznis!
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se