Ciklus posvećen Patriciji Highsmith u Kinoteci

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 01.03.2021.

0

Nestala. Foto: Kinoteka

Nestala. Foto: Kinoteka

Ciklus posvećen Patriciji Highsmith zaključuju filmovi Nestala, Rasprskavanje i Nevjerna, a na repertoar Kinoteke stižu i noviteti u programu Djevojke koje obećavaju

Ciklus posvećen Patriciji Highsmith zaključit će filmovi inspirirani njezinim djelima, među novitete stižu tri nova distribucijska naslova, a u goste stižu i Filmske mutacije: festival nevidljvog filma.
Patricia Highsmith promijenila je naše shvaćanje trilera, a njezino kreativno, često i subverzivno tumačenje žanrovskih pravila djelovalo je inspirativno na čitav niz filmskih i književnih autora, u rasponu od Claudea Chabrola i Wima Wendersa do Gillian Flynn.


Posljednji tjedan ciklusa pokrenutog povodom stote godišnjice Highsmithina rođenja posvećen je djelima inspiriranima njezinim motivima, zapletima i pogledom na svijet. U četvrtak na rasporedu je Rasprskavanje, izvrsna psihološka drama o ljubavnom četverokutu koji se razvije oko popularne rock pjevačice i njezinih prijatelja na odmoru u Italiji. Riječ je o preradi filma Bazen iz 1969. godine, u kojoj redatelj Luca Guadagnino majstorski koristi suncem okupane mediteranske vedute kako bi tenzije među likovima doveo do neočekivane eksplozije, pomognutoj nadahnutim glumačkim nastupima Tilde Swinton i Ralpha Fiennesa.

U petak je na rasporedu Nevjerna, erotska drama Adriana Lynea o ženi u monotonom braku, koja se upušta u aferu sa šarmantnim neznancem. Ova adaptacija glasovitog filma Nevjerna žena (1969) Claudea Chabrola zaplet gradi iz slabosti i nesigurnosti likova skrivenih iza kulisa građanskog braka, što je nedvosmisleno smješta u hajsmitovski teritorij, a uz vještu Lyneovu režiju vrijedi spomenuti i izvrsne Richarda Gerea i Diane Lane, koja je za svoj dojmljiv nastup nominirana za Oscara.

Tjedan zaključuje možda i najboljim hajsmitovski triler – Nestala Davida Finchera. Riječ je o ekranizaciji hit-romana Gillian Flynn iz 2012. godine o nestanku popularne spisateljice knjiga za djecu te medijske hajke koja se zahukta nakon što se pojave indicije da je za sve odgovoran njezin suprug. Flynn, koja je napisala i scenarij, navodi Duboku vodu kao jedan od svojih omiljenih romana, a njegove elemente lako je prepoznati u priči o toksičnom braku koji prerasta u bojno polje. David Fincher sjajno je pogodio atmosferu priče, koja iz psihološkog trilera prerasta u perverznu screwball komediju, a Rosamund Pike za svoj je zastrašujuće efektan nastup bila nominirana za Oscara.

VIŠE O TEMAMAKinotekafilmoviPatricia Highsmith
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se