Četiri lagana mediteranska jela koja smo jedva čekali!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 27.08.2018.

2

Morska salata | Foto: Filip Popović

Morska salata | Foto: Filip Popović

Iako je ljeto pri kraju, energetski unos potrebno je dobro balansirati i obratiti pažnju na sezonske namirnice. Donosimo četiri prijedloga!

Mediteranska prehrana ovih je dana najbolja gastro preporuka. Iako je ljeto pri kraju energetski unos potrebno je dobro balansirati i obratiti pažnju na sezonske namirnice. Upravo zato poznata malostonska obitelj Šare iz restorana Bota Šare preporuča četiri jela koja će nam dati svježinu, dobar energetski unos, ali i šarenilom namirnica oduševiti naše bližnje.
Ceviche

Ceviche

Ceviche je jelo koje porijeklo vuče iz Latinske Amerike. U Peruu je ono nacionalno jelo. U restoranima Bota Šare pripremaju ga s osobnim štihom. Gof je izvrstan u kombinaciji s kozicama, a začinjen poznatom malostonskom soli i maslinovim uljem daje posebnu čar nepcima. Upravo je svo povrće u ovoj obitelji iz vlastitog uzgoja. Danas se rijetko u moru uvezenog može pronaći onaj pravi dalmatinski okus povrća. Morska salata uvijek je dobar izbor za predjelo ili pak međuobrok. Ovaj mix zelene salate, rikule, kapara i maslina uz dodatak avokada savršen je obrok za ljetne dane i visoko je među preporukama nutricionista.
Orzotto od sipe

Orzotto od sipe

Orzotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ovo jelo koje dolazi iz Sjeverne Italije, odnosno Venecije, popularno je i u Hrvatskoj. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen ljetni obrok. Riblja jela u Bota restoranima u Zagrebu, Split i Dubrovniku na visokoj su cijeni. Veliku pažnju treba posvetiti porijeklu i svježini ribe koju pripremamo. Za ovaj obrok preporuka je i nešto drugačija srdela. One u tempuri nisu svakodnevna pojava, no servirane uz sezonsko povrće odličan su izbor i lagane su za pripremu.

Srdele u tempuri

Srdele u tempuri

Ova lagano probavljiva hrana trebala bi nam biti svakodnevno na jelovniku u danima kada tijelo još uvijek gubi puno tekućine. Što više boja na tanjuru to će naš obrok biti zdraviji. Kasno ljeto idealno je vrijeme za brojne kombinacije sljubljivanja morskih plodova i povrća koja će našem tijelu pružiti užitak i zdravlje.

VIŠE O TEMAMAgastronomijamediteranska jelamediteranska kuhinjaBota Šareorzotto od sipeCevichesrdele u tempuri
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se