Buđenje proljeća Franka Wedekinda u ZKM-u

Piše: CroModa.com (Foto: Mara Bratoš)
Objavljeno 20.05.2010.

0

Predstava Buđenje proljeća premijerno će biti izvedena 22. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, kao posljednja premijera ove sezone. Buđenje proljeća uprizoreno je prema istoimenom djelu Franka Wedekinda iz 1891., a redatelj predstave je Oliver Frljić.

Predstava Buđenje proljeća premijerno će biti izvedena 22. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, kao posljednja premijera ove sezone. Buđenje proljeća uprizoreno je prema istoimenom djelu Franka Wedekinda iz 1891., a redatelj predstave je Oliver Frljić.

Buđenje proljeća (Foto: Mara Bratoš)

Buđenje proljeća (Foto: Mara Bratoš)

Frank Wedekind, njemačk književnik, rođen 1864. u Hannoveru, svjetsku je slavu stekao dramom Buđenje proljeća, koja je ujedno I njegov najpopularniji komad, a koju je opisao kao tragediju djetinjstva, posvetivši je roditeljima i učiteljima. Upravo su je roditelji doživjeli kao napad na tradiciju, vlastiti autoritet i skrnavljenje svetih prava.

Buđenje proljeća (Foto: Mara Bratoš)

Buđenje proljeća (Foto: Mara Bratoš)

Buđenje proljeća suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata. U njoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i pokaže kobne posljedice društvenih konvencija koje sputavaju ili iskrivljuju prirodne nagone. 'Oslobođena' čovjeka prikazao je u duhu utopijskih elemenata modernog društva koje zazire od konvencija i licemjerja. U trenutku kada je praizvedena 1906., Wedekindova drama Buđenje proljeća sablaznila je gledatelje i čuvare ćuroređa otvorenim prikazivanjem dječje spolnosti.  

Redatelj predstave Oliver Frljić postavlja pitanje ima li, zabranjivan i osporavan, Wedekind danas, 114 godina kasnije, snage da ponovno potresa društvene tabue, te kaže: “...Čini se da je cijeli represivni sustav, koji je Wedekind kritizirao svojom dramom o seksualnom sazrijevanju mladih, danas znatno suptilniji. Katolička crkva, kao dio tog sustava, ovih dana sve više gubi svoj kredibilitet. Ne treba zaboraviti da i takva, potresana skandalima, crkva i dalje ima neosporan utjecaj na formiranje seksualnog identiteta mladih. Ova predstava je metafora društva istraumatiziranog licemjerjem katoličnih zabrana. Wedekindovi mladi junaci u ovoj predstavi ne sablažnjavanju nas otkrivanjem svoje spolnosti već činjenicom da im je ta mogućnost nasilno oduzeta.“

U predstavi glume: Jadranka Ðokić, Ksenija Marinković, Nina Violić, Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Milivoj Beader i Zoran Čubrilo. 

Oliver Frljić, kazališni je redatelj, rođen 1976. godine u Travniku. Diplomirao je 2002. filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, te kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti.

Za predstavu Blizanke Dječjeg kazaliišta Dubrava dobio je tri nagrade na najbolju režiju (Hrvatski centar ASSITEJ, Naj, naj, naj festival, Dječji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište, Beograd). Za predstavu Turbo folk Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca dobio je nagradu za najbolju režiju na međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav, a predstava je dobila i festivalski Grand Prix. Za režiju predstave Strah u Ulici lipa dobio je nagradu Mali Marulić na Festivalu hrvatske drame za djecu i Zlatnu Žar pticu na 9. Naj, naj, naj festivalu. 2009. Trijumfira na Festivalu malih scena u Rijeci gdje su dvije njegove predstave podijelile nagradu za najbolju režiju. Iste godine njegova predstava Blizanke dobiva srebrni lovorov vijenac na prestižnom festivalu internacionalnog teatra Mess u Sarajevu, a u kategoriji dječjeg programa. Te godine počinje njegov pohod na međunarodnu scenu te postaje najistaknutiji hrvatski kazališni redatelj mlađe generacije. Predstava Turbo Folk selektirana je ove godine na najprestižniji europski kazališni festival Wiener Festwochen. Na 14. međunarodnom festivalu bez prijevoda, održanom od 13. do 20. travnja 2010. u Užicu, 'Turbo folk' je osvojio specijalnu nagradu Ardalion. 
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se