Asian Dub Foundation glavni gosti 18. Seasplash festivala

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.02.2020.

0

Asian Dub Foundation

Asian Dub Foundation

U ljeto 2020. Seasplash festival se vraća na Martinsku kod Šibenika gdje će od 16. do 19. srpnja proslaviti svoju punoljetnost

Predstavljajući cjelokupnu bass glazbu i promovirajući soundsystem kulturu, Seasplash je već 18 godina prava poslastica za sve ljubitelje reggae, dub, drum’n’bass, dancehall, jungle, ska, ali i ostale srodne elektronske glazbe.
Kao glavni gost "punoljetnog" festivala stiže beskompromisni britanski bend Asian Dub Foundation, koji je još od 90-ih svojevrsni žanr za sebe. Njihova jedinstvena kombinacija žilavih jungle ritmova, dub baseva i divljih gitara prošaranih referencama na njihove južnoazijske korijene i militantni brzi rap, dovela ih je do statusa jednog od najboljih live bendova na svijetu.
Tijekom svoje duge i produktivne karijere Asian Dub Foundation dijelili su pozornicu s imenima poput Rage Against The Machine, Beastie Boys i Primal Scream, a također su surađivali na albumima Radioheada, Sinead O’Connor, Iggy Popa i Chucka D-a. Seasplash publika imati će priliku gledati ih u sklopu svjetske turneje povodom izlaska devetog albuma "Access Denied“. Album izlazi i prikazuje ADF u punom spektru, od snažnog jungle punk zvuka do orkestralne meditacije i reggaea. Uz goste Gretu Thunberg, zapaljive palestinske ratnike 47 Soul, čileansku glavnu rap figuru Anu Tijoux i radikalnog britanskog komičara Stewarta Leeja, Asian Dub Foundation nastavljaju svoje zvučno protivljenje silama te udaraju jače i više no ikad.

Prvi val imena 18. Seasplash festivala

Prvi val imena 18. Seasplash festivala

Uz Asian Dub Foundation u prvom valu imena objavljeno je još 14 međunarodnih i regionalnih imena koji prikazuju svu širinu Seasplash programa. Na Martinsku tako stižu Novozelanđani Pitch Black koji su od svog albuma prvijenca “Futureproof” iz 1999. uzburkali vode unutar nezavisne glazbene dub scene svojim beskompromisnim i inovativnim zvukom. Teško ih je svrstati u jedan glazbeni žanr jer je njihov zvuk karakterističan; u rasponu od organskih ambijentalnih početaka i slojevitih klavijatura, rubnih acid rifova i ritmičkih udaraljki, s dubom kao ljepilom koji sve drži zajedno.

Na Seasplash se vraća Egoless, domaći dubstep producent čija je popularnost davno prešla granice regije, o čemu svjedoči i više od 50 nastupa na tri kontinenta u 2019. godini. Između ostalog odradio je i američku turneju od New Yorka do Toronta, turneju u Indiji, svirao je u Fabric ai Steel Yardu u Londonu i imao dva impresivna nastupa na prošlogodišnjem Outlook festivalu u Puli.

Majstor cinizma, kralj sprdanja i šampion ironije ujedno i jedan od najboljih hip hop izvođača regije - Kandžija dolazi na krilima nominacije za Porin i vrlo uspješnog zadnjeg albuma "Plafon“ koji je sudeći po reakcijama publike i glazbenoj kritici, jedan od najboljih albuma godine. U svom stvaranju nezaustavljiv je i drum and bass/jungle/hip hop DJ i producent Filip Motovunski, uvijek siguran booking za dobar ples. Povratak na scenu nakon više godina pauze na Seasplashu će proslaviti i splitsko-zagrebačka grupa St!llness koja okreće novu stranicu u karijeri benda koji je proteklog desetljeća svojim ekspresivnim reggae, rock, hip hop crossoverom nesumnjivo vladao domaćom scenom. Iz Francuske na Martinsku stiže producent Iron Dubz poznat po inovativnim i originalnim nastupima, tu je i Digitron, najpoznatiji sound system u regiji i prvi sound system u Hrvatskoj. Jedan od najpoznatijih balkanskih sound systema i producentskih dueta Roots In Session proslavit će 20. godišnjicu svog glazbenog puta, a 25 godina postojanja proslavit će na Seasplashu izdavačka kuća Dubmission Records i to s nastupom Crazy Baldheada, njihovog šefa. Premijerno ćemo gledati i mladu domaću glazbenu nadu, autentičnu, neposrednu i radijantnu Akleu Neon, a tu su i nostalgični sentimentalaci Baraba Dub Sound Kolektiv, Inka, Sista Salute te Seasplash Crew.

Martinska kao nova festivalska lokacija postala je dom za brojne ljubitelje bass glazbenih žanrova iz regije i cijele Europe. Na samom ulazu u šibenski kanal, i s predivnim pogledom na grad Šibenik, u gustoj borovoj šumi tik uz more, Martinska je prošlo ljeto malo koga ostavila ravnodušnim. Od 16. do 19. srpnja uživat ćemo uz brojna glazbena imena na više pozornica, bogat dnevni program besplatnih radionica, plažu, bazaar, dućan ploča i merchandisea, kamp. Seasplash u Šibeniku idealan je za sve ljude koje vodi dobra volja i ljubav prema glazbi.
Seasplash ulaznice

U prodaji trenutno se nalaze festivalske ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 320 kuna za Hrvatsku.

VIŠE O TEMAMAAsian Dub Foundationglazbeni festivaliSeasplash Festival
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se