Acai - Bobice koje usporavaju rast stanica leukemije

Piše: CroModa.com
Objavljeno 01.10.2008.

1

Acai

U divljim prašumama Amazone otkriveno je tajanstveno voće – Acai bobice. Ubrzo nakon otkrivanja, proučili su ih njemački znanstvenici i otkrili nevjerojatne činjenice. Acai bobice, naime, usporavaju rast podivljalih stanice leukemije! No, to je tek dio zanimljive priče…

Acai

U divljim prašumama Amazone otkriveno je tajanstveno voće – Acai bobice. Ubrzo nakon otkrivanja, proučili su ih njemački znanstvenici i otkrili nevjerojatne činjenice. Acai bobice, naime, usporavaju rast podivljalih stanice leukemije! No, to je tek dio zanimljive priče…


Sposobnost Acai bobica da uspore rasta stanica leukemije otkrili su znanstvenici sveučilišta Floride. Institut za hranu i prehranu iz Bonna otkrio je kako Acai bobica sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, koji pomažu u suzbijanju preranog starenja te su nužni za borbu protiv tumora. Nadalje, otkriveno je kako je bobica Acai ploda puna hranjivih sastojaka i ima jednako vrijedne proteine kao i jedno prosječno jaje. U njoj se nalaze i organizmu neophodni vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline Omega 3, 6 i 9 koje snižavaju loš kolesterol te vlakna. Testiranjem na ljudima, otkriveno je da se već nakon dva tjedna uzimanja kapsula s Acai bobicama povećava energija te vitalnost organizma i koncentracija, poboljšava probava i seksualna funkcija, a san postaje produktivniji.

“Super hrana”

Danas na tržištu možemo pronaći mnoštvo tzv. čudotvornih napitaka od kojih većina nudi posebne sastojke koji liječe, njeguju i djeluju pozitivno na naš organizam. No, je li to doista tako? U prilog Acaiju idu znanstveni članci i knjige, u kojima se ljubičaste bobice svrstavaju među 10 najzdravijih prirodnih namirnica, odnosno u tzv. top 10 “super hranu”. Pojam “super hrana” veže se uz određenu kategoriju prirodnih proizvoda, posebice bobičastog voća, koji obiluju hranjivim sastojcima i pomažu u rješavanju zdravstvenih tegoba. Mnoge su studije pokazale da acai ipak prednjači u količini hranjivih vrijednosti. Drugim riječima, kada govorimo o acaiju, doista možemo govoriti o “super hrani”! Čak je i Oprah Winfrey u svom showu predstavila Acai…čudotvornu namirnicu koja sprječava starenje i pomaže obnovi organizma.

Jedini Acai proizvod na hrvatskom tržištu prodaje tvrtka Encian, čiji sok je podrijetlom iz Brazila, a dobiven je hladnim prešanjem i iz organskog je uzgoja.

Mišljenje stručnjaka: Dr. sc. Ignac Kulier, dipl.nutricionist

Od svih suvremenih antioksidansa čiji se učinak mjeri ORAC metodom, Asai sok nalazi se pri vrhu ljestvice. Uzima li se dulje vrijeme, dobrobit za organizam je neprocjenjiva. Osim što vraća izgubljenu snagu i energiju, usporava stresno stanje, obavlja detoksikaciju organizma, Acai sok prevenira degeneracijske bolesti kao što su dijabetes i rak. Preporučio bih ga svima koji su pod stresom, bolesnicima koji se oporavljaju nakon preležane bolesti ili operacijskih zahvata te djeci u razvoju. Dokazano je da Asai sok nema nikakvih štetnih nuspojava pa ga mogu koristiti i mladi i stari. Napominjem i da sok nema nikakvih konzervansa, bojila i dodataka. Dobra vijest za sve koji paze na liniju je da sok nema dodanog šećera pa ne postoji opasnost od debljanja.

Pripadnici plemena Amazonije koji se gotovo isključivo hrane Asai bobicama, osjećaju se poletno i spremno na sve opasnosti koje danonoćno vrebaju u divljini. Pokusi obavljeni na osobama oba spola pokazali su izvanredne rezultate.

Povezano