5 zanimljivosti o kultnoj seriji 'Umorstva u Midsomeru'

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.04.2022.

0

©2017 Bentley Productions & all3media int

©2017 Bentley Productions & all3media int

Priključite se velikoj bazi obožavatelja ove kultne serije i otkrijte što je detektiv John Barnaby pripremio u 19. sezoni

Kultna britanska serija "Umorstva u Midsomeru" uskoro počinje s emitiranjem 19. sezone na FOX Crime kanalu. Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), nastavlja s rješavanjem raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer. Istovremeno gledatelje zabavlja crnim humorom i usputnim dogodovštinama, a u 19. sezoni mu se pridružuje i detektiv Jamie Winter (Nick Hendrix).

Ova dugovječna serija puna je zanimljivosti, a pet najzabavnijih donosimo u nastavku.

1. Serija je adaptirana po knjigama Caroline Graham, ali originalni naziv serije (eng. Midsomer Murders) s knjigama nema nikakve veze – osmislio ga je scenarist Anthony Horowitz. U nekim dijelovima svijeta ne koristi se ni taj naziv, već serija nosi ime po glavnome liku – „Inspektor Barnaby“.

2. Samo prvih pet epizoda „Umorstva u Midsomeru“ temelje se na knjigama spomenute autorice, dok je ostatak epizoda djelo produkcije.

3. S obzirom na to da se serija snima u Engleskoj, za očekivati je promjenjivo vrijeme i moguće pljuskove. Upravo zbog toga koriste se specijalni efekti i posebna osvjetljenja kako bi se dočarao sunčani dan bez ijednog oblačka. No, i od glumaca se traži da pripomognu u toj iluziji. Navodno u ustima drže kockicu leda kako bi spriječili vidljivo hladan zrak koji izdišu.

4. Jeziva tematska glazba „Umorstva u Midsomeru“ odsvirana je na posebnom instrumentu tereminu. Izumio ga je Rus Leon Teremin 1919. godine, a poseban je jer se smatra kako je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez dodirivanja. Umjesto toga, postoje dvije metalne antene koje „osluškuju“ relativnu poziciju ruku osobe koja njime upravlja. Jedna ruka služi za kontrolu frekvencija, a druga za kontrolu volumena. Rezultat su jezivi, izvanzemaljski zvukovi idealni za midsomerski ambijent.

5. Pilot epizoda „Umorstva u Midsomeru“ bila je najviše ocijenjena drama 1997. godine. Više od 13,5 milijuna ljudi pogledalo je prvu epizodu, čime se pokazala kao nevjerojatan produkcijski uspjeh. Iako se glumačka postava kroz godine mijenjala i mnogi raspravljaju o samoj kvaliteti serije, složni su u jednome – i dalje je odlična i gledat će se u budućnosti.

Priključite se velikoj bazi obožavatelja ove kultne serije i otkrijte što je detektiv John Barnaby pripremio u 19. sezoni.


VIŠE O TEMAMATV serijeFOX CrimeUmorstva u Midsomeru
Povezano