5. izdanje Fresh Island Festivala: Nikad veći interes publike!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 21.03.2016.

1

Fresh Island Festival

Fresh Island Festival

Ne propustite 5. rođendan Fresh Island Festivala na plaži Zrće, nabavite svoju ulaznicu na vrijeme dok je povoljnija jer uskoro slijedi nova velika najava izvođača

"Kad smo prije 5 godina pokrenuli koncept festivala koji će domaćim ljubiteljima Hip-Hop, R’n’B i Urbane glazbe pružiti priliku da vide neke od najboljih svjetskih izvođača žanra, nismo mogli ni zamisliti da će se festival razviti u ovo što sad jest i da će biti prepoznat u cijelom svijetu kao jedno od najzanimljivijih ljetnih glazbenih događanja koje će ove godine posjetiti gosti iz 50 zemalja. Uz sve veću najezdu stranih promotora i festivala u Hrvatskoj, osjetili smo potrebu dati svoj odgovor Fresh Island Festivalom. Stvorili smo jedan od rijetkih Festivala koji je u potpunosti u domaćoj produkciji i organizaciji.
Ideja je bila stvoriti jedinstveni Festival koji će po svemu biti poseban i drugačiji, a danas je Fresh Island jedini europski Hip-Hop festival na plaži, jedan od 4 vodeća europska Hip-Hop festivala uopće te prvi festival koji je u regiju doveo novi glazbeni žanr - britanski Grime koji sada postaje svjetski mainstream.  Drago nam je vidjeti da smo u ovih 5 godina postavili nove trendove te da drugi, možda poznatiji i veći festivali sve više uzimaju Hip-Hop izvođače, a to znači i da je Hip-Hop glazba opet mainstream. Ove godine ćemo povodom 5. rođendana festivala na otok Pag dovesti 20 000 posjetitelja iz čitavog svijeta, a potpore koje dobijamo od državnih institucija su minimalne, no neophodne za budućnost i daljnje razvijanje te rast festivala.
Želja nam je u 2017. godini organizirati zimsku verziju Fresh Island Festivala, “Fresh Mountain” na zagrebačkom Sljemenu ali za to nam je potrebna potpora grada Zagreba. Uvjereni smo da Sljeme možemo staviti na festivalsku mapu Europe te umjesto na skijanja u Francusku, Italiju ili Austriju, strance dovesti na zagrebačke Alpe, Sljeme".

Ovako su priču o Fresh Island Festivalu ispričali dvojica od njegova četiri začetnika, Filip Ivelja aka Phat Phillie i Petar Radojčić aka Bizzo Bodega iz Bolesne Braće, ujedno i dvojica ključnih aktera populaziracije Hip-Hop glazbe i kulture u regiji.

Fresh Island ove će godine održati svoje peto, jubilarno izdanje, a tim povodom prisjećamo se najznačajnijih događanja koja su se u protekle četiri godine odigrala:
Festival je ugostio neka najveća imena glazbene scene danas poput Nasa, Iggy Azalee, Snoop Dogga, Ricka Rossa, Madcona, Mob Deepa, A$AP Rockya, Migosa, Joeyja Bada$$a, Actiona Bronsona, Pushe T i mnogih drugih. Dva glazbena video spota, za pjesme Snoop Dogga i Madcona te Actiona Bronsona, Statika Selektaha i Joeyja Bada$$a snimljena su u sklopu festivala na otoku Pagu, a dosad su ih pregladili milijuni mladih u cijelom svijetu.

Nećakinja Michaela Jacksona, Genevieve Jackson, posjetila je festival i ostala oduševljena. Svjetsko izdanje DJ natjecanja Redbull Thre3style održano je na Fresh Island Festivalu. Fresh Island je u Hrvatsku doveo i najznačajnije glazbene, lifestyle i turističke medije poput britanskih Capital Xtra, BBC 1 Xtra, Complex magazine, Independent, The Guardian, Noisey, VICE, MTV, Ryanair magazine, francuske Trace TV i Generations te njemačkog RTL-a, Berlin Musica, Juice magazina i dr. Samo ove godine za festival je akreditaciju zatražilo već preko 150 medija, a očekuje se da će ta brojka do Festivala narasti do 300 medija iz čitavog svijeta. Prošle godine u sjećanju nam je ostao posjet japanske novinarke koja piše za inačicu njihovog Cosmopolitana, kojoj je posjet na Fresh Island Festivalu bio najbolji provod u životu. 

Festival je u više navrata proglašavan jednim od deset najboljih europskih Festivala, a prošle godine je po prvi put ušao u kategoriju “Najboljeg Festivala izvan Velike Britanije” za UK Festival Award, za koju se je borio sa velikanima poput Ultra Europe, Exit, Sziget i dr. festivala. Posjetitelji Festivala dolaze iz čak 50 zemalja, a za peto izdanje se očekuje rekordan broj od 20 000 gostiju koji će posjetiti otok Pag. Ekonomski učinci na hrvatsko gospodarstvo nisu zanemarivi uzevši u obzir da je prosječna turistička potrošnja gosta festivala Fresh Island između 70-100 eura po danu (restorani, prijevozi, izleti, suveniri, barovi, kafići, dućani, benzinske pumpe i dr.) uz prethodno već plaćeni smještaj. Gosti se zadržavaju 6-7 dana u Novalji te još 3-5 dana na drugim hrvatskim destinacijama.

S obzirom na to da ove godine festival slavi svoj 5. rođendan, te da će Hrvatsku posjetiti jedna od najvećih glazbenih zvijezdi općenito, organizatori su odlučili počastiti svoju domaću publiku te ponuditi super povoljnu cijenu Festivalske ulaznice od samo 269kn sa kojom vrijedi ulaz na sva festivalska zbivanja. Planirani su i festivalski izleti iz Zagreba i Ljubljane, o kojima će svi biti ubrzo informirani.

Ne propustite 5. rođendan Fresh Island Festivala na plaži Zrće, nabavite svoju ulaznicu na vrijeme dok je povoljnija jer uskoro slijedi nova velika najava izvođača.

VIŠE O TEMAMAFilip IveljaPetar RadojčićGenevieve Jacksonglazbeni festivaliFresh Island Festival
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se