100 godina od rođenja Ede Murtića u Domu HDLU

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.05.2021.

0

Foto: murtic100.hr

Foto: murtic100.hr

Projektom Murtić 100 obilježava se stogodišnjica rođenja Ede Murtića – velikana hrvatske moderne umjetnosti

Projekt uključuje istoimenu izložbu kustosa Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, koja će se održati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) u Zagrebu od 25. svibnja do 18. srpnja 2021.  te će obuhvatiti više od 100 ikoničkih radova velikog Ede Murtića; kao i niz drugih događanja od kojih izdvajamo međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja (reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima i vodstva na znakovnom jeziku, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama i dr.).
Izložba kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore, predstavlja svu tematsku, formalnu i tehničku raznolikost Murtićevog stvaralaštva za koga kustos Branko Franceshi kaže da je „umjetnik koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma te je svojim opusom  postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji.“
U Galeriji Bačva predstavljeni su radovi koji su u kolektivnoj memoriji ostali zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma te se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa. U Galeriji PM kustos postavlja Murtićeve aktivističke cikluse – posvećene anti-ratnoj tematici što izravno ukazuje na Murtićev značaj istaknutog i utjecajnog kulturnog aktera, nepokolebljivog zastupnika demokratskih i slobodarskih načela, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama – gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te  pejzaži i gradske vedute, koje su obilježile svih šest dekada njegovog stvaralaštva.

Izložbu prate likovne radionice za 4 dobne skupine: 5-8 godina, 10-15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

VIŠE O TEMAMAizložbe u ZagrebuEdo Murtićizložbe slika
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se