Zoran Mrvoš vratio se u svijet mode na velika vrata

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.09.2023.

0

Zoran Mrvoš

Zoran Mrvoš

Zoran Mrvoš, jedan od naših najboljih modnih kreatora, svojim se bezvremenskim odjevnim kreacijama ove jeseni vraća na modnu scenu

Nakon kreativne pauze, naš je poznati dizajner najavio kolekciju koju će krajem rujna predstaviti modnom revijom u Zagrebu. Za novu je kolekciju već snimljena i modna kampanja, a kao lokaciju snimanja Zoran je odabrao više od dva stoljeća staru, ali savršeno očuvanu kuriju u Turopolju, kako bi dočarao seosku idilu.

Zoran Mrvoš je prije nekoliko godina odabrao napustiti gradsku vrevu i preseliti se na selo, kako bi mogao živjeti više u skladu s prirodom, uzeti predah od buke, gužve i stalne užurbanosti modernog gradskog života. Usto, priuštio si je i kreativnu pauzu u kojoj se odmorio i obnovio svoju stvaralačku energiju. Budući da se, osim modom, bavi i uzgojem rasnih pasa, ova je promjena u životnom stilu dobro došla i njemu i njegovim ljubimcima hrtovima.

Prelijepa kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici pored Velike Gorice za Zorana Mrvoša nije samo kulisa za snimanje modne kampanje, nego i mjesto inspiracije. Modni dizajner je rekreirao staru fotografiju iz 1968. na kojoj su blizanke Milka i Vilma Bedeković, koje su bile vlasnice i posljednje stanovnice kurije, snimljene ispred kuće. Na njihovoj je kuriji Zoran Mrvoš svojim kreacijama modno rekreirao njihove portrete. U svoju je novu kolekciju, vjeran sebi, utkao dašak muške mode, a kuriji je udahnuo novi život.

"Rekonstruirali smo njihovu fotografiju i ona će nositi čitavu kampanju. Odabrao sam lokaciju kurije Modić Bedeković jer zorno prikazuje sve ono što i sam njegujem - jednostavnost, prirodnost, jasne linije. Bezvremenskom monokromatskom kolekcijom želim svim ženama omogućiti da ne robuju sezonama niti prigodama, jer se sve iz nove kolekcije može prilagoditi vlastitom stilu. Jedna odjevna kombinacija za sve prigode i sve sezone. Bez ograničenja, odlučno i sa stavom. To je nota koju sam htio postići i vjerujem da će žene upravo to i prepoznati", otkrio nam je Zoran Mrvoš.

Foto: Zoran Mrvoš

Foto: Zoran Mrvoš

Kurije su u prošlosti bile domovi nižega plemstva, a kurija Modić Bedeković predstavlja sjajan primjer tadašnje arhitekture i izvrsnu scenografiju za moderne reinterpretacije bezvremenskih tema. Zoran Mrvoš je kuriju koristio za snimanje kampanje zahvaljujući Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Model na fotografijama je Evita Mandić koja se uspješno probija na inozemnom tržištu, za modnu fotografiju kampanje zaslužan je Marko Grubišić, za šminku Sanja Agić, a za frizure salon Prime Vision Nashi Argan i frizer Ivan Pervan.

U rujnu revija, a zatim i showroom

Modna kampanja ujedno je i najava revije koja će se održati 26. rujna u Zagrebu, na kojoj će se predstaviti cijela nova kolekcija. Revija za kolekciju jesen 2023. prava je oda autentičnosti i individualnosti. Monokromni minimalizam, u maniri Mrvoševog stvaralačkog potpisa, odiše snagom i pročišćenošću. Na reviji će se predstaviti dnevni, večernji i party komadi namijenjeni ženama koje se usude, koje ne robuju trendovima i koje kroz bezvremenske komade žele pokazati svoj stav i osobnost.

Foto: Zoran Mrvoš

Foto: Zoran Mrvoš

Mrvoševa će modna revija imati i humanitarni karakter jer dizajner ovoga puta surađuje s Udrugom žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same. Mrvoš je kreirao odjevni predmet koji će udruga prodavati i tako prikupljati sredstva za svoj fond Nisi sama, ideš s nama kojim ženama oboljelima od raka osiguravaju siguran i brz taksi prijevoz na kemoterapiju i s kemoterapije. Taj će odjevni predmet biti dio revije, a modni će događaj time dobiti još jedno dublje značenje.

Revija će se moći pogledati isključivo uz pozivnicu, a kolekcija kreće u prodaju 27. rujna. Za ulaz na reviju već se danas traži pozivnica više, a dobra vijest za sve ljubiteljice njegovog modnog potpisa je da, nakon revije, Zoran Mrvoš u centru Velike Gorice otvara svoj showroom.

Bogatstvo nasljeđa, otmjenosti, jednostavnosti

Fotografija koju je Mrvoš modno rekonstruirao djelo je Nina Vranića iz 1968.

Fotografija koju je Mrvoš modno rekonstruirao djelo je Nina Vranića iz 1968.

Fotografija koju je Mrvoš modno rekonstruirao djelo je Nina Vranića iz 1968., a prikazuje sestre Bedeković ispred njihove kurije koja datira s početka 19. stoljeća. Sestre blizanke Milka i Vilma Bedeković rođene su 1883. i peta su generacija obitelji Modić-Bedeković koja je živjela u kuriji.

Iako su živjele jednostavnim i skromnim životom učiteljica, sestre su posjedovale sklonost umjetnosti pa su u turopoljskom kraju ostavile neizbrisiv trag. Milka je bila talentirana slikarica i učiteljica ručnog rada, a Vilma je bila talentirana glazbenica i zaljubljenica u narodni vez. Sestre Bedeković čitavog su se života opirale stereotipima, podržavale umjetnost, umjetnike, a njihova je kurija bila mjesto okupljanja pripadnika kulturnih krugova.

Zoran Mrvoš je u svojoj modnoj kampanji snimljenoj u kuriji sestara Bedeković pokazao da moda može biti bezvremenska, a opet iznijeti puno stava i odlučnost, kako prije gotovo sedam desetljeća, tako i sada.


VIŠE O TEMAMAZoran Mrvošhrvatska moda
Povezano