Znamenitosti Rima koje i danas oduzimaju dah

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 07.06.2022.

0

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Rimska civilizacija inspirirala je niz generacija, a to čini i danas – rijetko tko može odoljeti čarima grada koji je promijenio nekadašnji svijet

"Već sam desetak dana u Rimu i kao stari, iskusni globetrotter brzo sam se udomaćio… Sad stanujem blizu Vatikana, u nekadašnjim vrtovima Neronovim...", pisao je Antun Gustav Matoš davne 1913. o svojoj posjeti vječnome gradu Rimu.  

Oduvijek je bio predmet zanimanja umjetnika, arheologa i povjesničara. Ni danas ne možemo odoljeti znamenitostima koje je podigla antička civilizacija, čije početke datiramo u daleku 753. godinu prije Krista te povezujemo s mitom o vučici koja je odgojila Romula i Rema. Rimska civilizacija inspirirala je niz generacija, a to čini i danas – rijetko tko može odoljeti čarima grada koji je promijenio nekadašnji svijet.
 
Stara latinska izreka kaže kako svi putevi vode do Rima. U tom slučaju, ako se nađete u ovome gradu, vrijedilo bi posjetiti znamenitosti koje su godinama predmet zanimanja povjesničara i arheologa.

Kolosej

Rimski amfiteatar je prepoznatljivi simbol Rima, a njegova izgradnja je počela 70. godine prije Krista. U njemu su se održavale borbe gladijatora i borbe sa životinjama, a ljudske žrtve procjenjuju se na više od pola milijuna. Kolosej, čija je gradnja trajala samo osam godina, 2007. je uvršten u sedam modernih svjetskih čuda.

Via Appia

Cesta između Rima i Capue koju je 312. godine dao izgraditi cenzor Apije Klaudije Caecus nazivana je i „kraljicom cesta“. Vijugala je kroz živopisne krajobraze rimske Campagne, a obje njezine strane krase ostaci antičkog graditeljstva, poput mnogobrojnih nadgrobnih spomenika – grobnica Scipionâ, mauzolej Cecilije Metele, Castel Rotondo, Torre Selce.

Rimski Panteon

Panteon je impresivni antički hram u središtu Rima. Njegova kupola je najveća svjetska nearmirana kupola – do danas nije poznato na koji su je način Rimljani izgradili prije 2000 godina. Samo ime znači „hram svim bogova“, no od 7. stoljeća Panteon postaje katolička crkva. Legenda kaže da kada ga je Michelangelo prvi put ugledao, rekao je kako je Panteon djelo anđela, a ne ljudske ruke.

"Izgubljena blaga Rima" gledajte nedjeljom u 22 sata na National Geographicu.


VIŠE O TEMAMANational Geographicdokumentarni filmoviVia AppiaRimski PanteonIzgubljena blaga Rima
Povezano