ZKM na festivalu Wiener Festwochen

Piše: CroModa.com
Objavljeno 03.05.2010.

0

Nakon nastupa na Međunarodnom festivalu umjetnosti FIA 2010 krajem ožujka u Kostariki, Zagrebačko kazalište mladih ponovno sudjeluje na dva prestižna svjetska kazališna festivala.

Nakon nastupa na Međunarodnom festivalu umjetnosti FIA 2010 krajem ožujka u Kostariki, Zagrebačko kazalište mladih ponovno sudjeluje na dva prestižna svjetska kazališna festivala.

Zagrebački pentagram

Zagrebački pentagram

Riječ je o najprestižnijem europskom kazališnom festivalu Wiener Festwochen koji se održava od 14. svibnja do 20. lipnja u Beču i festivalu Nove europske drame koji je održava od 17. do 27. lipnja u Wiesbadenu.

Zagrebačko kazallište mladih će na festivalu Wiener Festwochen sudjelovati s predstavom Generacija '91. – '95. Borisa Dežulovića, u režiji Boruta Šeparovića, koja će se izvesti dva puta, 13. I 14. lipnja. Ovogodišnje izdanje Wiener Festwochena, na čelu s umjetničkim ravnateljem Lucom Bondyjem i ravnateljicom Stefanie Carp, predstavit će 52 predstave i 200 performansa iz 23 zemlje svijeta među kojima se ističu cijenjeni kanadski kazališni umjentik Robert Lapage s predstavom Lipsynch,  legenda njemačkog poslijeratnog kazališta Peter Stein koji je uprizorio Bijesove Fjodora Mihajlovića Dostojevskog, zatim njemački redatelj Frank Castorf s predstavom Blizu Moskve uprizorenoj prema Čehovljevoj drami Tri sestre, Luc Bondy s predstavom Sweet Nothings, Krystian Lupa s predstavom Factory 2 i Kornel Mundruczo s predstavom Led. Početak i završnica programa ovogodišnjeg Wiener Festwochena biti će posvećena dramama Elfriede Jelinek.

Gradsko kazalište Wiesbaden po deseti je put, u suradnji s kazalištem iz Mainza, domaćin međunarodnog kazališnog bienala Nove europske drame. Riječ je o najznačajnijem festivalu suvremenoga dramskog pisma na kojem je Zagrebačko kazallište mladih gostovalo i 2008. kada je otvorilo festival s predstavom 'Krijesnice' Tene Štivičić a u režiji Janusza Kice. Ove će godine Zagrebačko kazalište mladih na istom festivalu gostovati sa višestruko nagrađivanom predstavom Zagrebački pentagram u režiji Paola Magellija.

Predstava je na programu dva dana, 26. I 27. lipnja koji je ujedno i zadnji dan toga prestižnoga festivala. Ovaj najveći svjetski festival suvremenog dramskog pisma, pokrenuli su 1992. godine u Bonnu Tankred Dorst i Manfred Beilharz, a on je danas pouzdano mjerilo kretanja na europskoj kazališnoj sceni s mrežom priznatih i iskusnih autora i autorica iz 39 europskih zemalja. Podastirući festivalskom timu umjetničkih direktora, koji čine Manfred Beilharz, Tankred Dorst, Ursula Ehler i Yvonne Büdenhölzer, nove komade u uzbudljivim produkcijama, sudionici predstavljaju vlastite zemlje I s odabranim produkcijama nastupaju u Wiesbadenu.
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se