Zgrada Bečke secesije od 2018. u novom sjaju

Piše: CroModa, Zagreb, Beč
Objavljeno 27.02.2017.

0

Dok se u Zagrebu trenutačno održava izložba "Izazov Moderne: Zagreb - Beč oko 1900.", koja je posvećena kiparstvu, slikarstvu i arhitekturi zagrebačke i bečke secesije, iz Beča stižu sjajne vijesti vezane uz očuvanje diljem svijeta dobro poznate zgrade Bečke secesije.


Zahvaljujući jedinstvenom, avangardnom izložbenom prostoru, zgrada Bečke secesije uživa veliku ugled u međunarodnim umjetničkim krugovima

Zgrada Bečke secesije spada u najznačajnije građevine tog umjetničkog pravca u Austriji. U veljači ove godine osigurana su sredstva za neophodnu sanaciju i modernizaciju zgrade u vrijednosti od 2,8 milijuna eura, pri čemu će udio Grad Beča iznositi milijun eura.

S radovima će se započeti odmah, a planirano je da budu okončani do ljeta 2018. godine. Tijekom trajanja radova zgrada neće biti zatvorena za posjetitelje, ako to bude moguće. Radovi će obuhvatiti restauraciju zlatne kupole, uključujući ponovno pozlaćivanje 2.500 listova i 300 bobica koje se nalaze na njoj, sanaciju fasade i staklenog krova, modernizaciju izložbenih prostorija, rekonstrukciju djela „Djevojke s vijencima“ Kolomana Mosera na stražnjoj fasadi zgrade te izgradnju invalidskog pristupa Beethovenovom frizu tj. prostoriji u kojoj je izložen ciklus slika Gustava Klimta nastao u čast Ludwiga van Beethovena.

"Zgrada Bečke secesije spada u najpoznatije građevine ovog umjetničkog pravca u svijetu. Zahvaljujući jedinstvenom, avangardnom izložbenom prostoru uživa veliku ugled u međunarodnim umjetničkim krugovima", izjavio je austrijski ministar kulture Thomas Drozda. Član gradske vlade zadužen za kulturu, Andreas Mailath-Pokorny, raduje se pak što je grad preuzeo odgovornost za ovo značajno umjetničko-kulturno naslijeđe i njegovo očuvanje za buduće generacije.


VIŠE O TEMAMAAndreas Mailath-PokornyarhitekturaThomas Drozda
Povezano