ZFF Industrija za profesionalce i nove filmske nade

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 05.11.2021.

0

ZFF Industrija

ZFF Industrija

Edukativno-praktična platforma ZFF-a okuplja istaknute stručnjake i donosi pregršt programa za nove filmske nade i sve zainteresirane za razne aspekte filmskog stvaralaštva

Predavanja renomiranih inozemnih filmaša, radionice namijenjene svim generacijama te pitching sesije i tematski paneli odvijat će se tijekom predstojećeg, 19. izdanja Zagreb Film Festivala u okviru ZFF-ove platforme Industrija. Tijekom osam dana Industrija će ugostiti prominentne filmske stručnjake koji će publici i zainteresiranim sudionicima otkrivati pojedine kreativne i praktične aspekte filmske proizvodnje, ali i svojim savjetima podržati nove talente i njihove projekte u razvoju.

Srpski redatelj i producent Stefan Arsenijević, čiji je cjelovečernji film Strahinja Banović dio ovogodišnje ZFF-ove konkurencije, održat će masterclass o tome kako je temu suvremenog izbjeglištva i balkanske migrantske rute integrirao u svoje novo ostvarenje koje je na ovogodišnjem festivalu u Karlovym Varyma odnijelo nagradu za najbolji film. Događanje će se održati u suradnji ZFF-a s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, kao i masterclass Katije Pascariu, glavne glumice filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, koja će publici otkriti više o suradnji s rumunjskim redateljskim velikanom i o snimanju Zlatnim medvjedom ovjenčanog ostvarenja u jeku pandemije. Katia Pascariu ujedno je članica ZFF-ova žirija za dugometražni igrani film. U žiriju je i Vanja Černjul, cijenjeni hrvatski snimatelj s holivudskom karijerom, koji će u svom masterclassu organiziranom u suradnji s Restartom govoriti o ključnim filmskim i televizijskim projektima na vlastitom profesionalnom putu koji uključuje i rad na serijama poput Sestra Jackie i Kronike Times Squarea.
 
Televizijske serije bit će u fokusu programa Series Rough Pitch – The Balkan Way koji zajednički organiziraju DKE – Uredi MEDIA iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovenije. Ovo pitching događanje namijenjeno je projektima igranih TV serija u razvoju, a povod je činjenica da Potprogram MEDIA 2021. – 2027. naglasak stavlja upravo na razvoj ove forme. Projekti odabrani za sudjelovanje putem javnog poziva bit će predstavljeni međunarodnom žiriju stručnjaka, uz moderaciju voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martine Petrović. U sklopu programa održat će se i radionica pod vodstvom etabliranih filmskih stručnjakinja, nagrađivane producentice Helene Granqvist te ugledne scenaristice i savjetnice Valerije Richter.

Jačanje koprodukcijske suradnje između Hrvatske i Italije svrha je panela Spotlight Italy u organizaciji Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu - ICE Agencije, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Industrijom ZFF-a. Gostujući stručnjaci iz talijanske filmske industrije predstavit će nacionalni audiovizualni sustav, s posebnim naglaskom na mogućnosti koproduciranja. Riječi će biti i o talijanskom koprodukcijskom forumu Kada istok susreće zapad te radionicama RE-ACT, čija je svrha jačanje postojeće suradnje među audiovizualnim sustavima različitih država.

Videoigrama kao najbrže rastućem segmentu audiovizualne industrije posvećeno je predavanje pod naslovom Po čemu su videoigre drugačije?, organizirano u suradnji s Francuskim institutom, Goethe-Institutom Kroatien i zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti. Na temelju odabranih primjera profesor emeritus na pariškom CNAM-u Stéphane Natkin, ujedno osnivač tvrtke za produkciju igara La Compagnie des Martingales, obuhvatit će osnovna načela konstrukcije i budućnosti videoigara. Nakon predavanja, na panelu pod nazivom Od filma do igara: Budućnost kreativnih medija, Natkinu će se pridružiti i Thierry Baujard, suosnivač platforme SpielFabrique, Mario Čelan, direktor agencije SIMORA i poduzetničkog inkubatora Pismo, Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra koji je upravo raspisao prvi javni poziv za razvoj i proizvodnju videoigara, te profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Davor Švaić, voditelj novog interdisciplinarnog studijskog projekta Edu4Games.


VIŠE O TEMAMAfilmski festivaliZagreb Film Festival
Povezano