Započeo je 12. Organ Vida u Muzeju suvremene umjetnosti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 30.06.2022.

0

Foto: Press

Foto: Press

Svečanim otvorenjem izložbi No Tears Left to Cry i Venera i Merkur te koncertom Smerza u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu započeo je 12. Organ Vida

Dvanaesti bienalni Međunarodni festival fotografije Organ Vida svečano je otvoren večeras i zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti velikom izložbom deset finalisti⁞ca No Tears Left to Cry i izložbom velike Viviane Sassen Venera i Merkur. Otvorenje su uveličali svi umjetn⁞ci čiji su radovi zastupljeni na izložbama u MSU-u, te umjetn⁞ci čije će se izložbe u četvrtak i petak otvoriti u Galeriji Miroslav Kraljević i Galeriji Nova.
Velikom broju okupljenih posjetitelja pozdravnim riječima prve su se obratile: Vesna Meštrić, kustosica MSU-a partnera festivala, i Barbara Gregov kustosica Organa Vida koja je predstavila ovogodišnji program i finalist⁞ice „čiji se radovi na različite načine bave prevladavajućim negativnim osjećajima u suvremenom društvu, ali i donose optimistične perspektive te progovaraju o novim osjećajima koji su se pojavili s razvojem digitalnih medija“.
Pozdravnim su se riječima nadovezali Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti pri Ministarstvu kulture i medija te Henk Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske, a svoju je izložbu fotografija i kolaža Venera i Merkur, rezultat višemjesečnog istraživanja manje znane povijesti francuskog velebnog dvorca Versaillesa, najavila umjetnica Viviane Sassen kojoj je kustosica Marina Paulenka povodom prve samostalne izložbe u Hrvatskoj uručila cvijeće dobrodošlice. Na otvorenju se održao performans o spoju dvoje ljudi koji se nikada nije dogodio Krevet koji izgleda kao tijelo Filipa Vesta, jednog od finalista glavne izložbe, a zabavu otvorenja uveličao je i koncert norveškog pop dua Smerz. Velika izložba finalista 12. Organa Vida No Tears Left to Cry i izložba Venera i Merkur Viviane Sassen traje do 28. kolovoza ove godine.

Program festivalskog tjedna 12. Organa Vida nastavlja se u četvrtak 30. lipnja u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) otvorenjem samostalne izložbe umjetnika Thomasa Cap De Villea INTERLOPE koja se na intiman, iskren i humorističan način bavi odrastanjem generacije 90-ih i ranih 2000-ih koje se isprepliće se s intimnim autorovim povijestima unutar kojih se pojavljuju priče o prijateljstvu, seksualnosti i porocima. Noćna lutanja i slatkoća otpuštanja kontrole obilježila su umjetnikovu mladost kojoj se vraća kroz ovaj rad i postaje svojevrsni dramaturg, možda i vlastiti terapeut, koji životne epizode reinterpretira u gustim slojevima papira i ljepljivih traka. Njegov rad lišen je srama i patvorenih emocija zadržavajući iskrenost i humor u odnosu prema sebi i svima ostalima koji su bili dio emocionalnog vrtloga odrastanja. U GMK bit će predstavljene četiri knjige uz video rad Nyctalotopes. Izložba traje do 15. srpnja.

Nastavno na temu 12. izdanja festivala Organ Vida grupna izložba Osjetljive točke koja se otvara u petak 1. srpnja u 20 sati u Galeriji Nova istražuje nove afektivne perspektive u suvremenoj vizualnoj umjetnosti. Radovi četiriju zastupljenih umjetnica – Julie Faverau, Katarzyne Perlak, Margaret Haines i Fette Sans – problematiziraju neizvjesnost i nesigurnost, odnosno afektivnu dezorijentiranost kao bitno obilježje suvremenosti te kritički sagledavaju modele emotivnog zajedništva, kao i mogućnosti održavanja i (re)konstruiranja bliskosti.

Festival nastavlja dugogodišnju suradnju s Fotobook festivalom Kassel  te u GMK prezentira uži izbor fotoknjiga Nagrade Kassel Dummy. U petak 1. srpnja u vrtu Zbirke Richter na Vrhovcu 38 od 17-19 sati bit će predstavljena interaktivna instalacija Prosperitet, sreća i obilje – Da, prihvati ih autorice Cleo Kempe Towers poznati⁞e pod imenom Emotional Labor Queen putem koje pratimo zvuk pozitivnih afirmacija.

VIŠE O TEMAMAOrgan vidaizložbe u ZagrebuMuzej suvremene umjetnostifestival fotografije
Povezano