ZagrebDox ove godine u znaku bogatog filmskog programa

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.03.2022.

0

ZagrebDox

ZagrebDox

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox gledateljima će ponuditi osamdesetak vrhunskih ostvarenja koja tematski preispituju izazovno vrijeme u kojem živimo

18. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji se održava od 3. do 10. travnja, gledateljima će ponuditi osamdesetak najboljih aktualnih dokumentarnih priča iz svijeta. U izazovnim vremenima u kojima živimo i koja su u znaku restrikcija i neočekivanih događaja, te filmove karakteriziraju različiti autorski koncepti, pristupi i poetike koji preispituju smisao podjela, granica, ratova, individualnih odgovornosti, ali i naglašavaju važnost komunikacije, suživota, samostalnosti, individualnosti i snalaženja.  

U međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa u kinu Kaptol Boutique Cinema bit će prikazano tridesetak ostvarenja. Ostali su filmovi podijeljeni na službene programe Biografski Dox, Majstori Doxa, een Dox, Kontroverzni Dox i Stanje stvari.

U natjecateljskom dijelu prikazuju se vrhunski dokumentarni filmovi koji su dobili nagrade na brojnim festivalima u svijetu. Tako će ljubitelji dokumentaraca vidjeti film A Night of Knowing Nothing debitantske redateljice Payal Kapadije koji je na festivalu u Cannesu dobio nagradu Golden Eye za najbolji dokumentarac. Na popisu projekcija ZagrebDoxa je također film Ascension američke autorice Jessice Kingdon, nominiran za nagradu Oscar, koji je proglašen najboljim dokumentarcem Filmskog festivala Tribeca. Na spomenutom festivalu autorica je nagrađena i za najbolju debitanticu dokumentaristicu.

Na ZagrebDoxu bit će prikazan potresan, višestruko nagrađivani švedski dokumentarac Sabaya redatelja Hogira Hirorija koji je osvojio petnaestak nagrada, među ostalima za najbolji dokumentarac na festivalu Sundance, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Moskvi, Stockholmu, Hong Kongu te na DocAvivu.

Najavljen je i film aktualnog pobjednika Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA) u natjecateljskom programu Envision – film Octopus libanonskog autora Karima Kassema. Festivalskoj publici predstavit će se film The Balcony Movie poljskog autor Paweła Łozińskog koji je dobio Grand Prix u kategoriji Critics Week Award na međunarodnom festivalu u Locarnu, kao i debitantski film Father kineskog autora Wei Denga koji je na festivalu DOK Leipzig nagrađen Zlatnom golubicom.

Uz filmski program ZagrebDox i ove godine uključuje platformu ZagrebDox PRO posvećenu edukaciji filmskih profesionalaca, kao i bogate dodatne sadržaje poput posebnih projekcija, diskusija i prezentacija.


VIŠE O TEMAMAZagrebDoxdokumentarni filmoviZagreb
Povezano