Za Europu bez krzna: 'Što se krije iza okrutne mode?'

Piše: CroModa, Bruxelles, Zagreb
Objavljeno 16.10.2015.

0

Foto: Prijatelji životinja

Foto: Prijatelji životinja

Tvrdnje europskih trgovaca krznom da se vode etičkim standardima u velikom su kontrastu sa stvarnošću života životinja na farmama, kažu Prijatelji životinja

Predstavnica udruge Prijatelji životinja Viktoria Krčelić prisustvovala je 15. listopada 2015. godine događanju u Europskom parlamentu u Bruxellesu pod nazivom "Što se krije iza okrutne mode?", na kojem je predstavljen veliki izvještaj o trgovini krznom u Europi i njezin vrlo štetan utjecaj na životinje i okoliš.

 
Prijatelji životinja članovi su organizacija Fur Free Alliance (FFA) i Eurogroup for Animals koje su predstavile izvještaj o nordijskoj trgovini krznom, koja se čak oglašava kao industrija s odgovornim poslovanjem. Događaj je predvodila Heidi Hautala, zastupnica finske stranke Zelenih u Europskom parlamentu i članica organizacije European Free Alliance (EFA). Uvodne govore održali su Janusz Wojciechowski, zastupnik Poljske u Europskom parlamentu, Reineke Hameleers, predsjednica organizacije Eurogroup for Animals i Joh Vinding, predsjedatelj FFA-e.
 
Sam izvještaj predstavile su suautorice Salla Tuomivaara, predsjednica finske organizacije Animalia i Siri Martinsen, veterinarka i predsjednica norveške organizacije NOAH. Uslijedila su izlaganja Sirpe Pietikäinen, zastupnice Finske u Europskom parlamentu i Jeppea Kofoda, danskog europarlamentarca. Fotografkinja Jo-Anne McArthur ilustrirala je rezultate izvještaja prikazom potresnih realističnih fotografija s farma krzna.
 
Europska industrija krzna, a posebno nordijska industrija krzna, ističe svoje navodno odgovorno poslovanje i prikazuje se kao da je zabrinuta za etiku i dobrobit životinja. Tvrdnje europskih trgovaca krznom da se vode etičkim standardima u velikom su kontrastu sa stvarnošću života životinja na farmama, zbog čega su predmet brojnih kritika stručnjaka i javnosti. Novi izvještaj o trgovini krznom, kroz navođenje znanstvenih istraživanja, zakonske regulative i fotografija, ukazuje na mnoge probleme s dobrobiti životinja u uzgoju krzna te otkriva da se uvjeti na farmama ne razlikuju značajno diljem svijeta.
 
Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna jedino je rješenje. U prilog tome idu i ispitivanja javnoga mnijenja koja pokazuju da su građani jasno protiv uzgoja životinja radi krzna, a niz država članica EU-a već je zabranilo uzgoj ili je u postupku zabrane.
 
Imajući u vidu sramotnu inicijativu ministra Jakovine da se u Hrvatskoj ukine postojeća zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna izuzimanjem činčila iz zabrane, predstavljanje ovog izvještaja posebno je zanimljivo zbog zaključka da industrija krzna u svim državama djeluje na istim principima. Dobrobit životinja u uzgoju životinja radi krzna nemoguće je postići. Stoga Hrvatska treba biti ponosna na svoju postojeću hvalevrijednu zakonsku odredbu i stremiti daljnjem unaprjeđenju zaštite životinja i okoliša.

VIŠE O TEMAMAkrznoSalla TuomivaaraPrijatelji životinjaPETAViktoria Krčelićindustrija krznaFur Free AllianceJo-Anne McArthu
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se