Vrijedi li pogledati romantičnu dramu Cyrano?

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 01.03.2022.

0

Cyrano

Cyrano

Film ilustrira nekoliko tema – moć jezika, prevaru te kompleksnost odnosa u ljubavnom trokutu i unutarnju borbu u kojem se sučeljavaju vanjski izgled i unutarnja vrijednost

Cyrano je bezvremenska priča Joea Wrighta, nagrađivanog redatalja (Ponos i predrasude, 2005.), o ljubavnom trokutu uz pregršt emocija i lijepu glazbu. Bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu, francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću.  Orginalnu predstavu je kreirao francuski pisac Edmond Rostand, a film Joea Wrighta je adaptacija mjuzikla iz 2018. u kojem je Erica Schmidt bila scenarist i redatelj.
Cyrano (Peter Dinklage) je čovjek ispred svog vremena, koji zadivljuje žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju i briljantnim mačevanjem u dvoboju. Nesiguran u svoj fizički izgled, Cyrano je uvjeren kako nije dostojan ljubavi odane prijateljice, blistave Roxanne (Haley Bennett).   
Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje prema Roxanne, a ona se na prvi pogled zaljubljuje u Christiana (Kelvin Harrison, Jr.).

Redatelj Wright je svojevremeno izjavio kako se od malih nogu poistovijećivao s likom u originalnoj francuskoj inačici kazališne predstave na kojoj je film baziran.

Cyrano

Cyrano

"Bio sam jedno od one djece koja su se osjećala čudnom i nedostojnom ljubavi, što me povezalo s pričom" svojevremeno je izjavio za BBC News."Radi se o ljudskoj potrebi za povezivanjem i o tome kako u tome često ne uspijevamo". Redatelj koji nam je donio filmske klasike poput Pride and Prejudice (2005.) i Atonement (2007.) nastavlja; "Možda ovaj film ispriča nešto u što vjerujem da predstavlja istinu, a to je da smo više slični no što smo različiti, unatoč vanjskom izgledu.”

Tko je Cyrano de Bergerac?

Kazališna dramu je 1897. godine napisao Edmond Rostand, i govori o Cyranu de Bergeracu, čovjeku rođenom s vrlo velikim i ružnim nosom, zbog čega se osjećao neprihvaćenim.


 
U orginalnoj kazališnoj drami, Cyrano je talentirani pjesnik i izvrstan mačevalac koji je potajno zaljubljen u ženu po imenu Roxane, koja je i sama ljubiteljica poezije. Cyrano, svjestan svog izgleda i u strahu od odbijanja, traži način kako Roxani otkriti svoje prave osjećaje. Roxane se inicijalno počinje zaljubljivati u zgodnog vojnog kadeta po imenu Christian, no budući kako Christian nije vičan pisanju, Cyrano se uključuje u igru te umjesto Christiana počinje pisati pjesme i ljubavna pisma.Film ilustrira nekoliko tema – moć jezika, prevaru te kompleksnost odnosa u ljubavnom trokutu i unutarnju borbu u kojem se sučeljavaju vanjski izgled i unutarnja vrijednost.  Po riječima redatelja Wrighta, film govori o tome “koliko često ne uspijevamo povezati se s drugim ljudima iz straha o tome kako će nas percipirati”.

Omiljeni Peter Dinklage, široko poznat po svojoj ulozi u seriji Igre Prijestolja planira nekoliko novih filmskih projekata, a za glumicu Haley Bennett ovo je debitanska uloga na velikom ekranu.

VIŠE O TEMAMAPeter DinklagefilmoviJoe WrightCyrano de Bergerac
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se