Vodič kroz glazbene festivale u Hrvatskoj i susjedstvu u 2023.

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 25.05.2023.

0

Ilustracija. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Ilustracija. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Donosimo vam tradicionalni glazbeni vodič koji obuhvaća najveće glazbene festivale koji nas očekuju tijekom nadolazećeg ljeta u Hrvatskoj, ali i šire!

Prvi dio sveobuhvatnog glazbenog ljetnog vodiča pokrit će sve značajnije glazbene festivale koji nam se spremaju tijekom narednih mjeseci. Ovaj sad već redoviti „predljetni“ ritual naš portal pokušava razdvojiti na nekoliko cjelina pa tako gotovo uvijek kroz seriju zasebnih članaka pokrivamo festivale, koncerte i ostale značajne događaje. U nastavku se stoga nalazi višemjesečni pregled svih značajnijih događaja namijenjen svim glazbenim poklonicima, ali i šire.

LIPANJ


Nakon završetka kišnog svibnja i već održanog Sea Stara za pravi uvod u vrući lipanj poslužiti će Zagreb Beer Fest (01-04.06.). Krankšvester, Pocket Palma, PipsChips&Videoclips, Orvel i Daleka Obala samo su neki od zakazanih izvođača. Neizostavni INmusic više nije neizostavan pa se nadamo nekoj novoj ediciji dogodine. S druge strane, na Jarunu se održava Lake Music Festival i to od 15. do 17. lipnja, međutim isti daje više naglaska na elektronsku glazbu za razliku od INmusica.

Od inozemnih festivala tu svakako izdvajamo austrijski Nova Rock koji tradicionalno pohodimo u prvoj polovici lipnja, a ove godine konkretnije 07.-10.06. kada u goste dolaze velika imena kao što u Slipknot, The Prodigy, itd.. U susjedstvu obećava i talijanski Firenze Rocks (17.-18.06.) dok mađarskog Volta, baš kao i INmusica, u 2023. neće biti.

S druge strane, kultni Hideout se održava na Zrću od 25. do 29. lipnja te niti nakon niza godina ne pokazuje znakove posustajanja. Definitivno jedan od najkvalitetnijih događaja na Pagu!

SRPANJ

Pravi početak ljeta obilježiti će čak dva festivala elektronske glazbe. Prvi je austrijski Electric Love Festival (06.-08.07.) dok gotovo u isto vrijeme (07.-09.07.) počinje domaća Ultra u Splitu koja će ponovno namamiti veliku brojku partijanera iz cijeloga svijeta. Na samom početku mjeseca se održava i veliki Exit festival kojeg ne treba posebno predstavljati, konkretnije od 6. do 9. srpnja.

Cijeli tjedan druge polovice mjeseca (od 20. do  27. srpnja) se održava i tradicionalni SUNcéBeat u Tisnom koji već dugi niz godina okuplja zaljubljenike kužerske elektronske glazbe, a prema zadnjim najavama to će ujedno biti i zadnja edicija događaja.

Bogatu srpanjsku ponudu (koja se proteže i na kolovoz) zaokružuje niz poznatih festivala u organizaciji Pozitivnog ritma, između ostalog Seasplash (20.-23.07.) te kultni Outlook (27.07.-01.08.).

KOLOVOZ

Iako počinje zadnjeg danja srpnja, slovenski MetalDays festival se održava sve do 05.08. i to na novoj lokaciji. Kultni festival se nakon niza godina provedenih u Tolminu odlučio na radikalni zaokret, ali na sreću domaće publike nova lokacija u Velenju je i puno bliža.

Iako je kolovoz mjesec tradicionalnijih festivala koji možda i nisu toliko orijentirani na elektronsku glazbu, to ne znači da istih nema - Defected se tako isti održava između 3. i 8. kolovoza u Tisnom.

S druge strane dva gigantska inozemna festivala će obilježiti mjesec kolovoz - mađarski Sziget (10.-15.08.) te austrijski Frequency (17.-19.08.) s iznimno atraktivnim postavama, pri čemu ćemo neke od izvođača moći vidjeti i u Hrvatskoj (primjerice Imagine Dragons).

Baš kao i Defected, još jedan kužerski elektronski festival (Sonus) na Zrću zauzima termine od 20. do 24. kolovoza. Po našem sudu upravo Hideout i Sonus predstavljaju vrh ponude ovog ljeta na Zrću.

RUJAN


Uvertiru za zatvaranje ljeta pružit će još jedan austrijski festival (Metal On The Hill - 01.-02.09.), dok još jedan festival u organizaciji pozitivnog ritma (Dimensions) svoja vrata otvara zadnjeg dana kolovoza te se održava sve do 04.09.

Ako ste voljni potegnuti nešto dalje, berlinska Lollapalooza uvijek ugodno iznenadi (za sada su rezervirani datumi 9. i 10. rujna).


VIŠE O TEMAMAglazbeni festivaliZagreb Beer FestMetalDays festivalOutlook festivalNova Rock festival
Povezano